Wereldwijde actie ter gelegenheid van de Dag voor de Rechten van het Kind, ook in Lemelerveld

Elk jaar op 20 november – ter gelegenheid van de Dag voor de Rechten van het Kind – vestigt UNICEF de aandacht op alle rechten van alle kinderen. Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind op 20 november 1989. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen van hun geboorte tot hun 18e mee te maken kunnen krijgen. De 54 artikelen van het verdrag gaan over voeding, onderwijs, wonen en gezondheid en familie. Maar ook over mishandeling, kinderarbeid, oorlog en bescherming. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden.

Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties die toe ziet op naleving van kinderrechten wereldwijd. Als ‘s werelds grootste kinderrechtenorganisatie bereiken we meer voor meer kinderen en op meer plekken dan wie ook. Wij adviseren regeringen, overtuigen bedrijven en lobbyen bij wereldleiders voor het waarborgen van kinderrechten.

Daarom is 20 november voor UNICEF een belangrijk moment voor en door kinderen. Hét moment om het bewustzijn te vergroten. Dit jaar laten wij onze stem horen, met een glimp van hoop. We kunnen het ook laten zien. Door mee te doen met deze wereldwijde ludieke actie.

Wij kleuren gebouwen over de hele wereld op of voor 20 november blauw. In de afgelopen jaren waren opmerkelijke bezienswaardigheden het Sydney Opera House, Eiffeltoren in Frankrijk, de Akropolis in Griekenland, het Vredespaleis in Den Haag, Petra in Jordanië, Rashtrapati Bhavan Presidential Residence in India, het Empire State Building in New York en nog veel meer.

Dalfsen kleurt elke dag blauw maar nu rond 20 november hebben de vrijwilligers van Unicef Lemelerveld ook namens de vrijwilligers uit Nieuwleusen de blauwe bogen brug, het unieke kunstwerk (op de verbindende brug tussen de vrijwilligers) ook extra in het licht gezet om iedereen bewust te laten worden van de rechten voor het kind , niet alleen in Dalfsen maar voor alle kinderen in de hele wereld. Na bezoek aan de blauwe bogenbrug gingen de vrijwilligers terug naar Lemelerveld, want ook daar kleurt het viaduct elke nacht blauw en hebben we ook deze extra bijgelicht.

Hopelijk rij/loop je nooit meer gedachteloos onder de blauwe bogen en de sukerbietenbrug door en is het een brug(getje) naar Unicef en het besef dat ieder kind recht op een toekomst heeft.

Dat de Gemeente Dalfsen voor het 2de jaar een kinderburgemeester heeft, geeft aan dat het recht op een eigen mening en gehoord worden hiermee ook in het licht word gezet.

Als vrijwilligers in de Gemeente Dalfsen vragen wij al meer dan 40 jaar aandacht voor het werk van Unicef o.a. door gastlessen op scholen te geven en met acties geld in te zamelen voor Unicef om te zorgen voor gelijke kansen voor elk kind.

Naast de aandacht in Dalfsen en Lemelerveld zijn in ieder geval ook onderstaande gebouwen in Nederland het Unicef blauwe Licht gezet:

 • Theater Diligentia (Den Haag)
 • Paleis Soestdijk
 • Circuit Zandvoort
 • Muiderslot
 • Alphense zendmast (Alphen aan den Rijn)
 • Watertoren de Reusch in Schimmert (gemeente Beekdaelen)
 • Stadhuis gemeente Heerlen
 • Grote Kerk Gemeente Breda
 • Markant Theater Maashorst
 • Theater De Tamboer Hoogeveen
 • Gemeente Brunssum
 • Gemeente Landgraaf
 • Hoog Catharijne
 • Gemeente Venray: Schouwburg, Fonteinen op het Schouwburgplein, Brug bij het Raaylandcollege, Poort op de rotonde van de Zuidsingel

Op de foto’s van Hans Heerink staan Diana Brok, Diny Laarman, Klazien Broeks vrijwilligers Unicef Lemelerveld, ook namens de vrijwilligers uit Nieuwleusen.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *