Kulturhus De Mozaïek

Kulturhus De Mozaïek aan het Kroonplein in Lemelerveld biedt onderdak aan een groot aantal organisaties, stichtingen en verenigingen. Naast ieders eigen activiteiten ontwikkelen we ook gezamenlijke activiteiten voor de inwoners van Lemelerveld. Deze onderlinge samenwerking is wat een kulturhus tot een kulturhus maakt.

Kulturhus de Mozaiek: 

Het Kulturhus is het beste bereikbaar via mail info@kulturhuslemelerveld.nl

Bibliotheek:

Gebruik maken van de bibliotheek kan op de volgende tijdstippen:

Onbemand (geen bibliotheekmedewerker aanwezig)

Ochtend:                Maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur bij aanwezigheid van Dorien of Ilse

Middag:                  Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag 12.30 tot 14.00 uur

Bibliotheekmedewerker aanwezig:

Maandag en woensdag:  14.00 uur tot 18.00 uur

Dinsdag en donderdag: 14.00 uur tot 17.00 uur

Kijk op www.bibliotheekdalfsen.nl voor meer informatie en reserveringen en de overige openingstijden van Dalfsen, Nieuwleusen, Oudleusen en Hoonhorst.

Saam Welzijn:

Voor vragen op het gebied van Welzijn of voor Saam Welzijn kunt u bellen met het telefoonnummer van het infopunt 0529- 793013. Daar zitten mensen klaar die u door kunnen verbinden met de juiste persoon.

Carinova:

Mocht u Carinova nodig zijn, dan belt u met de bereikbaarheidsdienst tel: 0570- 51 85 64 team Lemelerveld (07.00 tot 23.00 uur) of 0900- 8662 (’s nachts)

Het Infopunt, nu ook voor vragen over corona

Het Infopunt is er om mensen te helpen met allerlei vragen. Je kunt er terecht voor betrouwbare informatie over wonen, werk, zorg, welzijn en nog veel meer. Ook het Informatiepunt Digitale Overheid is ondergebracht bij het Infopunt. Hier helpen de medewerkers je graag verder met vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belasting of PGB. Je wordt direct geholpen of doorverwezen naar de juiste organisatie als het gaat om persoonsgebonden informatie.

Inwoners die (zorg)vragen hebben met betrekking tot het coronavirus kunnen hiermee terecht bij het Infopunt via telefoonnummer 0529 793 013. Dit nummer is ook beschikbaar voor inwoners (en gezinnen) die in quarantaine moeten, omdat zijzelf of één of meerdere huisgenoten besmet zijn met het coronavirus. Inwoners kunnen in dat geval tegen zaken aanlopen, waardoor zij het even niet meer weten of hulp of ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld over hoe om te gaan met deze situatie. Medewerkers van het infopunt staan inwoners te woord, indien noodzakelijk worden ze doorverwezen naar passende ondersteuning.

De vragen kunnen heel divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan: “Hoe krijg ik mijn boodschappen of medicijnen in huis? Kan ik nog gebruik maken van thuiszorg? Ik ben nu wel heel alleen, hoe kom ik in contact met mijn omgeving?” Het telefoonnummer is niet bedoeld voor vragen die betrekking hebben op het aanvragen van een compensatievergoeding of zakelijke vragen. In dat geval kan men bellen met de gemeente Dalfsen op telefoonnummer 14 0529.

Infopunten: voor vragen over zorg, gezondheid, welzijn, wonen en financiën!

In Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld is een Infopunt, waar alle inwoners van de gemeente terecht kunnen met vragen en hulp. Bijvoorbeeld over het aanvragen van een bijdrage vanwege de hoge energierekening of een uitkering.  Of gewoon voor het afhalen van gratis coronatesten en het maken van een afspraak in het gemeentehuis.

Hieronder volgt een interview met enkele vrijwilligers van het infopunt in Lemelerveld

In Lemelerveld zijn Miny Roessink, Maria Poelhekke en Marianne Drenth vrijwilligers bij het Infopunt in De Mozaïek. Maria is geboren en getogen in Lemelerveld, Marianne woont er sinds 2018. Maria is al vanaf het begin betrokken bij het Infopunt. ‘Het leek me meteen leuk werk om te doen, mensen helpen in je eigen dorp, dat sprak me aan.’ Maria vertelt dat het in Lemelerveld nog niet echt stormloopt. ‘Toen met het aanvragen van de QR-code was het hier wel even druk. Het kan zijn dat het Infopunt nog niet bekend genoeg is. Maar je ziet ook vaak dat mensen in hun eigen omgeving om hulp vragen of ze proberen het zelf.’ Een mevrouw in de bieb, die met haar wandelclub op pad gaat, beaamt dat. ‘Het zou goed zijn als er iets meer bekendheid komt over waar het Infopunt voor is.’

Hulp bij het invullen van formulieren

Marianne is begin 2020 actief geworden bij het Infopunt. ‘Ik ben veel vrijwilligerswerk in het dorp gaan doen, dat is de beste manier om mensen te leren kennen in een nieuwe woonplaats. Bij het Infopunt kan iedereen met alle vragen terecht. Soms maak ik mensen wegwijs in De Mozaïek, een ander help ik met het invullen van formulieren. En als er een baby geboren is, dan kunnen de kersverse ouders hier een knuffel komen ophalen.’

Altijd antwoord

De vrijwilligers worden geregeld bijgepraat door de gemeente over nieuwe regelingen. Zo zijn ze altijd goed op de hoogte. Marianne zegt: ‘Ik zorg ervoor dat mensen altijd antwoord krijgen. Soms ben ik heel lang op zoek, soms zorg ik ervoor dat iemand een afspraak krijgt met iemand die er meer van weet. Laatst was hier een statushouder wiens bankrekening was leeggehaald. Ze moest het proces-verbaal van de politie mailen aan haar bank. Wij hebben hier toen het document gescand. Dat kan hier dus ook.’

Brief van de gemeente

Meneer Schol komt langs om gratis coronatesten te halen. Hij heeft een brief van de gemeente gekregen hierover. En nu hij toch hier is, heeft hij ook nog wel een vraag. Marianne legt hem wat uit over het aanvragen van bijzondere bijstand. Even later loopt hij tevreden de deur uit: ‘Ik kan meer aanvragen dan ik doe,’ zegt hij. ‘Wij hebben het hier niet zo slecht hoor!’

Nog meer mensen helpen

Maria vindt het mooi wanneer ze mensen kan helpen. ‘Mensen mogen hier nog wel meer naar toekomen. Ik vind het zo jammer dat je later hoort dat iemand met iets zit, waar wij makkelijk wat aan kunnen doen. Misschien krijgen we die mensen niet hier vanwege privacy. Maar we kunnen hier altijd met iemand in een aparte ruimte onder vier ogen spreken.’

Digitale overheid

Voor steeds meer zaken ben je als inwoner aangewezen op de computer. Wil je iets regelen met de overheid en weet je niet hoe je dat doet? Ook daarbij kunnen de vrijwilligers op het Infopunt behulpzaam zijn, bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak in het gemeentehuis, het aanvragen van een paspoort, of de mantelzorgwaardering. Je kunt je bij het Infopunt ook aanmelden voor gratis cursussen. Je kunt leren hoe je een computer gebruikt, hoe je inlogt met je DigiD bij de overheid of het ziekenhuis.

Hulp bij digitale vragen

Elke dinsdagmorgen is er een digitaal vragenuurtje. Hovsep Khachadurian van SAAM  helpt mensen die technische vragen hebben over hun mobiele telefoon, computer, tablet, e-reader of internet.

Waar en wanneer?

De Infopunten zijn gevestigd in de Kulturhusen in de drie grote kernen: De Trefkoele, De Spil en De Mozaïek. Minimaal vier keer per week zijn de infopunten open, speciaal opgeleide vrijwilligers staan de vragenstellers graag te woord. Wanneer u niet meteen een antwoord krijgt op uw vraag, wordt er altijd een afspraak gemaakt. U hoeft niet van het kastje naar de muur, u krijgt altijd antwoord via het Infopunt!

De Kern, maatschappelijk werk:

Bereikbaar op 038 45 69 700.

Logopedie

De logopediste is op maandag en woensdag in het Kulturhus te vinden. Wilt u een afspraak maken dan kunt u bellen met 0529 43 36 22

Partou

Kinderopvang Partou kunt u telefonisch bereiken op; tel. 0572 37 03 78

 

Voor meer actueel nieuws volg ons via:
twitter    facebook

Verhuur vergaderruimte

Kulturhus de Mozaïek biedt ruimte te huur aan voor o.a.:

 • Vergaderingen
 • Workshops
 • Presentaties
 • Bijeenkomsten

verhuurHet Kulturhus beschikt hiervoor over meerdere vergaderruimtes. Deze variëren in ruimte van 7 tot 100 personen. Ook hebben we een spreekkamer voor 1 op 1 gesprekken beschikbaar.
Wij hebben de beschikking over een beamer, groot presentatiescherm, flipovers en een geluidsinstallatie waar u gebruik van kunt maken.
Er is in het hele gebouw een goed en vrij toegankelijk Wifi signaal aanwezig.
Kosten variëren tussen de € 20.00 en € 87.50 per dagdeel.

Huurt u een ruimte bij ons, dan krijgt uw activiteit, indien gewenst, gratis publiciteit via onze facebook pagina en de site van www.sukerbiet.nl !

We hebben diverse ruimtes beschikbaar:

 • Vergaderzaal 1 (maximaal 7 personen)
 • 't Febriek (maximaal 100 personen)
 • Jeugdsoos, Chill Point
 • De Mozaiek 1 (maximaal 20 personen)
 • De Mozaiek 2 (maximaal 40 personen)
 • Bibliotheek
 • 't Kerkbrugje (maximaal 16 personen)

Voor meer informatie belt u met 0572-370306. We zijn er maandag en dinsdag: van 9.00 tot 15.00 uur. Op woensdag en donderdag: van 8.30 tot 16:00 uur. Op vrijdagochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur.
Via mail altijd bereikbaar: info@kulturhuslemelerveld.nl

Bestuur

Een Kulturhus is een combinatie van verschillende voorzieningen onder één of meerdere daken, waarin de onderlinge samenwerking de sleutel is. In ons Kulturhus beheren en exploiteren we samen het Kulturhus, en dragen we samen de verantwoording voor de gehele programmering.

Het bestuur van het Kulturhus bestaat uit de volgende personen:

Gerrit Hoogenboom (voorzitter)
Henk den Hollander (penningmeester)
Marcel Reimink (secretaris)

Historie

Kulturhus De Mozaïek aan het Kroonplein in Lemelerveld is op 9 juni 2004 geopend door HKH Prinses Margriet als één van de eerste kulturhusen in Nederland.

Dit Scandinavische concept wordt tegenwoordig steeds meer toegepast om tal van voorzieningen in kernen en wijken te behouden. Meerwaarde creëren uit gezamenlijke voorzieningen, programmering en beheer, waardoor behoud van maatschappelijk, sociaal en cultureel kapitaal in een woonkern langdurig gewaarborgd is. In Lemelerveld is het kulturhus een plek waar voor alle lagen van de bevolking tal van organisaties zeer uiteenlopende activiteiten organiseren.

Kulturhus De Mozaïek
Kroonplein 58
8151 AZ Lemelerveld
0572 - 37 03 06

Dagelijkse leiding aanwezig:
maandag en dinsdag:
8.30 tot 15.30 uur
woensdag en donderdag:
8.30 tot 16:00 uur
vrijdag:
08.30 uur tot 12.30 uur
of via mail:
info@kulturhuslemelerveld.nl
>> route

Dagelijkse leiding
Ilse Schoorlemmer
Dorien Grootenhuis