ONTDEK SCOUTING: INTERNATIONAAL

In het weekend van 17, 18 en 19 juni heeft Scouting De Verbinding het verenigingsweekend georganiseerd voor alle leden jong en oud met het thema Internationaal. Er werd in en rondom het gebouw gekampeerd en er was volop spel en activiteiten. Er zijn weer als vanouds scoutingbroodjes gemaakt en er is volop genoten!
Ook zijn er 2 leden van de scouting geïnterviewd, de 14-jarige Stijn Kok uit Lemelerveld en de 13-jarige Yenthe Tielenius Kruythoff uit Luttenberg, zij gaan samen naar de WSJ in 2023.
De 25e World Scout Jamboree (WSJ) wordt gehouden van 1-12 augustus 2023 in Zuid-Korea met als thema “Draw Your Dream”.
Jullie hebben van 10 tot 12 juni een troepweekend gehad? Ja, een troep dat is de groep waarmee je naar de Jamboree gaat. Alle scouts die meegaan zijn in groepen verdeeld en houden in totaal zo’n 5 voorbereidingskampen. Er zijn alleen al uit Nederland 1260 jongeren die meegaan. Je hebt ook nog mensen voor het ist (internationaal serviceteam), iedere troep heeft een staf, ook gaan er Nederlandse dokters mee. Door de troepweekenden hebben we nog meer zin om te gaan. We gaan naar het grote kamp van World Scout Jamboree in Zuid Korea, je hebt ook nog de voorreis een week vooraf aan de WSJ. We zijn daar het afgelopen troepweekend mee bezig geweest. Iedereen mocht uitkiezen waar diegene het liefste naartoe wil in Zuid Korea. Je kreeg wiebeloogjes die je kon plakken bij waar je het liefste heen wil. Veel jongeren willen ook de border (grens) van Noord- en Zuid Korea bekijken.
Willen jullie graag naar de grens tussen Zuid en Noord Korea? Stijn: Ik wist er niks van ik dacht dat we langs een vismarkt en zo gingen, er zitten ook heel veel andere leuke activiteiten bij. Yenthe: het lijkt mij het leukste om de grens te bekijken, maar ook wel een beetje gevaarlijk. Sommigen gaan niet mee omdat de ouders niet willen dat ze dicht bij de grens komen. Stijn: zijn ze bang dat ze gebombardeerd worden. Yenthe: maar die angst is er wel want tussen die twee landen is al heel lang een conflict gaande. Stijn: Het lijkt mij juist wel leuk om naar de stad Seoul te gaan met die hele hoge gebouwen. Daar kun je op een hoge berg over de stad heen kijken. Ze hebben allemaal marktjes, dat lijkt me ook leuk. Yenthe: Behalve de vismarkt, dat stinkt echt zeggen ze. Stijn: dat lijkt me juist leuk. Yenthe: ja, jij wel, jij hebt niet veel te doen met die stank. En zo kibbelen ze gezellig verder😊
Waarom willen jullie mee met de World Scouts Jamboree? Stijn: ja! daar is ze, zij heeft ons overgehaald, als Esther Vedders langs loopt. Yenthe: We kregen een hele mooie presentatie te zien over wat zij hadden gedaan tijdens WSJ in 2019, het fascineerde ons gewoon.
Wat fascineerde jullie dan precies? De uitzichten, de reis zelf, zien hoe het daar is, andere scouts ontmoeten van over de hele wereld, het leek ons zo mooi om mee te maken en je hebt bij de scouting maar één kans in je leven om dat als jongere te beleven. Je ontmoet jongeren uit andere landen met andere culturen, uit wel 170 landen komen daar scouts bij elkaar. Andere culturen ontdekken, leren mensen kennen, samenleven, je talent ontwikkelen. Het is hartstikke leerzaam.
Wat lijkt jullie het meest spannend? Stijn: ik heb gehoord dat je daar met je buddy bij een gastgezin gaat slapen, dat lijkt me wel hartstikke cool, maar ook een beetje raar en spannend. Een buddy is een jongere van hetzelfde geslacht waaraan we vooraf al gekoppeld zijn. In Amerika zijn jongens en meisjesscouts aparte organisaties, uit respect hebben ze besloten niet jongen-meisje, maar alleen meisje-meisje en jongen-jongen als buddy te koppelen. De Jamboree is zo groot dat er dagelijks meerdere buddy-checks zijn, zo let je beter op elkaar. Ook kom je alleen het Jamboree terrein op als je een scoutdas hebt. Als opening van de Jamboree is er een groot festival met alle scouts. Yenthe: Mijn grootste zorg voor inpakken is, hoe ik één maand aan spullen in één tas moet proppen. Stijn: je kunt spul daar in de was gooien of zelf wassen hoor.
Wat denken jullie op de Jamboree nog meer te leren? Yenthe en Stijn: pittig te leren eten. Op de troepweekend zeiden ze dat het eten nu nog maar een beetje pittig was, maar de pakjes met rood Koreaans spul waren super pittig en we eten rijstkorrels die net zo groot zijn als je vinger. Er was dumplingsoep en bubbelthee met melk, met glibberige bubbels.
Stijn: Ze verwachten in totaal wel 50.000 mensen. Yenthe: volgens mij nog wel meer. Dat is bijna wel een stad zo groot? Ja, maar ze hebben er ook echt alles, een ziekenhuis, winkels, mediaruimtes om berichten te versturen op de website.
Hoeveel geld kost het om naar de Jamboree te gaan? 4.225 euro per persoon, maar dan heb je ook een kledingpakket, eten en drinken, verzorging, heenreis, terugreis. Je hebt ook nog SWOP materialen, dat zijn souvenirs om te ruilen met andere scouts als herinnering.
Hoe gaan jullie dat geld bij elkaar sparen? Stijn: Werken! Yenthe: ik werk bij ‘klein casino’ spelverhuur van Jos Heuven en ik doe oppas werk. Stijn: ik werk bij het restaurant op de Lemelerberg en ik ga ook nog in een restaurant in Raalte werken. Yenthe: en ik zoek nog een baantje.
Hebben jullie nog andere acties om geld te verdienen? Misschien een autowasstraat, een flessenactie, voor de scouting een feest geven. Houden jullie ons op de hoogte? Dan kunnen mensen jullie sponsoren met de reis naar Zuid-Korea.
Informatie over Scouting de Verbinding vindt je op: https://www.scoutingdeverbinding.nl/ kijk ook op https://www.facebook.com/scoutingdeverbinding/

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *