Broos Seemann in Rondom Dalfsen

In de nieuwe Rondom Dalfsen (te koop bij Blitsspul) een uitgebreid artikel over Broos Seemann. De in 1998 overleden onderwijzer/schrijver heeft in Lemelerveld veel sporen nagelaten. Enerzijds als echtgenoot/vader en onderwijzer aan de Mariaschool (hij kon ook geweldig vertellen), anderzijds als schrijver. Schrijven kon hij en deed hij veel. Het artikel bevat een overzicht van zijn publicaties. Honderden en honderden columns schreef hij. De meeste in het Sallands Dagblad, vanaf 1963 tot vlak voor zijn dood vrijwel elke week onder de noemer Broenvenne. Daar kon hij veel kwijt over wat hij in Lemelerveld en later Lemele en omstreken meemaakte, zag en hoorde. Hetzelfde deed hij in de Lemelervelder vanaf 1981. Soms produceerde hij wel 5 column per week. Daarnaast schreef hij korte verhalen en kwamen er boeken over hem uit. Opvallend was dat hij, geboren en getogen Deventenaar, steeds meer in het Sallands dialect ging schrijven, onder meer in het Ommer Nieuws. Zijn voorkeur voor bijondere namen als “Jannoa Pooze van Stientie van ‘t Lege Broek” was onmiskenbaar.
Verder in deze Rondom Dalfsen over hoe een Zeeuw in de vorige eeuw door zijn huwelijk in Oudleusen terecht kon komen: via de bedelaarskolonie Ommerschans bracht hij het tot vrij man.
Ook een verslag van de met veel publiciteit omgeven berging van een Duits jachtvliegtuig dat in 1944 crashte in Millingen bij Hoonhorst. Na bijna tachtig jaar werd de identiteit van de vlieger eindelijk bekend. Diverse foto’s tonen de bijzondere bodemvondsten.
Edelen en bisschoppen hadden in de middeleeuwen de behoefte hun macht te onderstrepen door op strategische plekken kastelen te bouwen. De drie echte kastelen in Dalfsen, Rechteren, Rutenberg en Gerner, behoorden tot het rijke kastelenlandschap in het Oversticht.
En… het muurtje rond de Grote Kerk in Dalfsen kent ook een geschiedenis.

Deel dit:

1 gedachte over “Broos Seemann in Rondom Dalfsen”

  1. De stiefbroer van Broos , Alex Seemann woonde destijds met Anneke en hun kinderen, aan de Strenkhaarweg nummer 5 dus dichtbij waar Broos op de Minnerij woonde. Alex Seemann had een grafzerk van de oude Seemann in het bosje staan.
    Wij hebben Alex en Anneke goed gekend en hij vertelde dat zn oom houtvester was te Junne.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *