Tijdelijke opvang asielzoekers in De Spil Nieuwleusen

De gemeente Dalfsen stelt vanaf 3 augustus opvangcapaciteit beschikbaar voor de crisisnoodopvang van asielzoekers. Dit op nadrukkelijk verzoek van de Veiligheidsregio IJsselland. Deze tijdelijke noodopvang vindt plaats in de sporthal van Kulturhus De Spil in Nieuwleusen en biedt plaats aan maximaal 100 personen voor de duur van 4 weken.

Het kabinet heeft de situatie rond de opvang van asielzoekers als een landelijke crisis bestempeld. Alle veiligheidsregio’s hebben de opdracht gekregen crisisnoodopvangplekken te realiseren. Elke regio moet 225 plekken creëren in de periode 1 juni tot 1 oktober 2022. Dit geldt ook voor de Veiligheidsregio IJsselland waar de gemeente Dalfsen deel van uitmaakt. Na Ommen, Kampen, Zwolle en binnenkort ook Raalte, volgt de gemeente Dalfsen met het ter beschikking stellen van een locatie voor crisisnoodopvang. Dit is gebeurd na een klemmend verzoek van de Veiligheidsregio IJsselland aan de gemeente Dalfsen.

Burgemeester Erica van Lente: ”De situatie in de wereld gaat niet aan onze gemeente voorbij. Als gemeente hebben wij de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de opvang die nodig is. We vinden het belangrijk dat deze mensen opgevangen worden op een humane manier en hopen dat zij zich op hun gemak voelen in Nieuwleusen, ook al is hun verblijf van relatief korte duur. ”

Beperking gebruikers De Spil

De sporthal zal in de maand augustus niet te benutten zijn door de reguliere gebruikers, maar nu de opvang plaatsvindt in de vakantieperiode, zullen die gevolgen beperkt zijn. De Spil zal hierover communiceren met de gebruikers van de sporthal. In De Spil is ook het Agnieten College gevestigd. Communicatie richting leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers zal door het Agnieten College worden verzorgd.

Verblijf in De Spil

De voorbereidingen voor de tijdelijke inrichting van de sporthal in De Spil zijn gestart. Dit gebeurt onder aansturing van de Veiligheidsregio IJsselland. In de sporthal worden bedden geplaatst. Ook zullen basisvoorzieningen als sanitair, catering en medische zorg worden georganiseerd. Er is begeleiding voor de asielzoekers aanwezig. Ook is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig in en rondom de opvanglocatie.  Er wordt een dagprogramma geboden, zodat er overdag wat te doen is. De mensen die worden opgevangen in De Spil kunnen zich vrij bewegen en mogen de sporthal gewoon verlaten. Zij moeten zich uiteraard wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. Ze krijgen uitleg over onze manieren en gebruiken.

Inloopbijeenkomst op 26 juli

Wij kunnen ons voorstellen dat de tijdelijke noodopvang in De Spil vragen oproept. Daarom organiseren wij op dinsdag 26 juli een inloopbijeenkomst bij De Spil in Nieuwleusen. U bent tussen 19:00 en 20:30 van harte welkom.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de crisisnoodopvang op www.dalfsen.nl/tijdelijkeopvang. Informatie op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt en bevat onder meer antwoorden op veel gestelde vragen.

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *