Taludtrap met zakknijper

Het komt misschien wat vreemd over, maar het is toch een echte zakknijper die je kunt zien. Kijk maar eens bij de Driepuntbrug. Als je vanaf het Kanaalpark de stenen trap op het talud van het kanaal naar beneden loopt, zie je een paal. Daaraan hangt een zogenaamde zakknijper. Op een plaatje is straks te lezen wat dat is, en welke historie daarbij hoort.

Ook kun je op een foto een werkende zakknijper zien. Op de foto zie je een boot in het Overijssels Kanaal met een takel en daaraan een zakknijper. Daarmee wordt een zak (meel) vanuit de boot in een kar getakeld. Overigens, de tentoongestelde zakknijper is een replica van een origineel dat in handen is van de familie Jansen (van de molenaar).

De plek waarop deze herinnering staat, is bijzonder omdat op de wal vroeger een maalderij stond, waarin o.a. veevoer vanuit de boten verwerkt werd. Op die plek staat nu een appartementencomplex met de toepasselijke naam Silo 5.

Met de realisatie van deze herinnering is (weer) een project afgerond in het kader van de kanaalvisie. Ook dit is, net als het vlonderterras aan de overkant van het kanaal, gerealiseerd door Sallandse Wegenbouw.

Tekst: Henk Heerink
Foto’s en fotobewerking: Hans Heerink
De foto van de boot in het Overijssels Kanaal (bij Reimink) is beschikbaar gesteld door Henk Huisman

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *