Lemelerveldse boeren komen ook in actie

Na de happening bij Stroe op de Veluwe, waaraan al een aantal boeren uit de regio hebben meegedaan aan de landelijke actie, gaan de boeren over tot regionale c.q.  plaatselijke acties. Vanuit Lemelerveld hebben ze zaterdag al meegedaan bij kruispunt Bos en zondag konden de TT-gangers bij de stoplichten van Lemelerveld –Noord ook al een aantal protesterende boeren langs de weg zien.

Maandagavond werd er weer een grotere actie gehouden. Rond 20.00 u waren er zo’n 40 tractoren met landbouwmachines voor- of achterop verzameld op het Kroonplein. Het was een initiatief van de app-groep van Lemelerveldse boeren onder aanvoering van Stephanie van den Berg en Laura Schrijver. De rode zakdoeken, het teken van solidariteit met boeren, werden uitgedeeld voor zover men ze nog niet had, even een groepsfoto en vervolgens komt de karavaan in beweging. Eerst door de Ommer nieuwbouw(het is al lang niet meer van Ommen maar alla) en vervolgens via de Schoolstraat en Nijverheidstraat koers langs het feestterrein richting de stoplichten van de N348. Vanuit de imposante Case van Rolf Roelofs had ik een prachtig uitzicht en zag ik al redelijk veel blauw-wit-rode vlaggen hangen langs de route. Ook vele duimpjes van mensen, die toch de moeite namen om even achter de kijkbuis weg te komen. Nog even een babbeltje gemaakt over de toekomst van Roelofs jr die in de trekker voor ons rijdt. Maar de zoon liet zich in ieder geval nog niet van de wijs brengen door alle vervelende plannen die de stropdassen in Den Haag aan het smeden zijn.

De tractoren verspreidden zich keurig in de bermen rondom de stoplichten. Een enkeling maakte van de gelegenheid gebruik om het hoge gras, wat er groeide, even te maaien en vervolgens gingen de motoren uit. De dozen met pamfletten en rode zakdoeken kwamen tevoorschijn en de automobilisten werden op een vriendelijke manier aangehouden, de buitenspiegel voorzien van een rode zakdoek, de chauffeur van een pamflet en een blokje kaas en iedereen kon zijn weg weer vervolgen. Bij de meesten ging de duim omhoog maar een enkeling gaf boos en vloekend extra gas en trok weer snel op, om die verloren minuut weer in te halen. De actie liep nog tot de schemering en de boeren hebben de avond besloten met een BBQ (een cynische opmerking van een van de boeren: dan konden ze alvast beginnen aan het opeten van hun eigen veestapel).

Ik heb diverse boeren gesproken, diverse praatprogramma’s op de tv gevolgd, maar ik snap er zelf en met mij een hoop medelanders geen snars van. Het gaat om de hoeveelheid stikstof(N) en bekend is dat die veel door de landbouw geproduceerd wordt. En dat zou dan weer zo slecht zijn voor de natura-2000 gebieden, zoals die ooit in kaart gebracht zijn. En hoe korter je bij deze gebieden woont, hoe groter de kans, dat je je bedrijf kan sluiten. Er is in Nederland ooit een norm bedacht voor de hoeveelheid stikstof, die in de grond mag zitten. Het rare is, dat de normen in de ons omringende landen een stuk soepeler zijn. We zijn dus weer eens het braafste jongetje van de klas. Dinsdag 28 juni wordt over het plan van onze minister van stikstof(!!!) mevrouw van der Wal gestemd in de tweede kamer en als dit plan er door komt dan is niet alleen het hek van de dam maar zijn ook de rapen gaar. Er zullen boeren finaal door het lint gaan en worden de protestacties grimmiger. Uiteindelijk zal via gerechtelijke procedures het een en ander uitgevochten worden.

Dat er wereldwijd iets moet gebeuren, willen we onze planeet op een verantwoorde manier doorgeven aan de volgende generatie, is wel duidelijk. Maar een aantal dingen zijn niet te rijmen. Hoe kun je een boer als overheid deze maatregelen voorleggen, terwijl op onze eigen Lemelerberg duizenden bomen worden gerooid. Wellicht komen daar binnenkort borden te staan met de tekst: bouwgrond te koop. Neen de afloop van dit verhaal is nog niet te voorspellen. Als boerenzoon leef ik in ieder geval mee met onze boeren, die niet alleen stikstof produceren maar ook ons voedsel en laat dat nu weer het beste in de wereld zijn. Het kan niet zo zijn dat een hele hoop bedrijven met diverse overheidssubsidies groot gebracht zijn nu ineens opgedoekt moeten worden omdat ze schadelijke stoffen produceren voor de eikenbomen etc.

Laten we eerst de stemming in de tweede kamer afwachten en hopen dat er verstandige beslissingen genomen worden voor “onze” boeren.

Wordt vervolgd.

Tekst: Willem van Trui ; Foto”s: Martin Zwakenberg

En voor wie de acties en beelden van deze groep wil bekijken ga dan naar facebook: wateddie en Salland 1 heeft ook een reportage gemaakt.

Deel dit:

2 gedachten over “Lemelerveldse boeren komen ook in actie”

  1. Laura Schrijver

    Mooi dat jullie erbij waren.
    Lemelerveld is tenslotte een boerendorp.
    Dank voor de steun en doe mee met de rode zakdoeken actie!

  2. Goed voor elkaar heren en dames! De rode zakdoek met trots aan de autospiegel gehangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *