Hoe Natuurlijk Heidepark een prachtig zwem- klim- en speelparadijs werd

29 mei 2022 is het hoofdgebouw van Natuurlijk Heidepark geopend. Er was veel belangstelling, maar er zijn maar weinig mensen, die weten hoe het een en ander tot stand gekomen is. Tijd om maar eens de mannen achter de schermen op te trommelen voor een interview.

En daar zitten ze dan: Ronny Langenkamp en Harrie Hagedoorn. Een beetje de vaste bewoners van het zwembad. Je kon er bijna nooit komen of ze waren er ook de laatste jaren en vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling en realisatie van het complex. Ronny de projectleider belast met het bouwkundige deel en Harrie (en zijn vrouw Marjan) stonden altijd klaar voor de catering en andere randzaken. Ik weet dat ik anderen wellicht te kort doe door ze hier niet te vermelden, maar om een interview te gaan houden met alle intensief betrokkenen bij dit project, dan zit ik hier met half Lemelerveld aan tafel.

Het begon allemaal zo’n 15 jaar geleden. Het zwembad was niet veel meer dan een kikkerpoel. Er moest wat gebeuren dit weer levensvatbaar te maken. De gemeente Dalfsen zou op termijn de subsidiekraan ook nog dichtdraaien en de stichting moest dan zijn eigen broek op houden. In de bestuursvergadering werd iedereen gevraagd om met ideeën te komen hoe verder.

Eerst werd gepoogd om een samenwerking met de naastliggende camping aan te gaan, maar dat strandde. Ook waren er voorstellen om een mooie speeltuin aan te leggen. De plannen werden gepresenteerd aan het dorp, maar financieel was dit niet haalbaar en ook dit verdween in de ijskast. Door bemoeienissen van Duurzaam Leefbaar Lemelerveld kwam het plan weer op tafel, werden er wat subsidiepotjes aangeboord en konden in 2014 de eerste speeltoestellen geplaatst worden.

Een jaar later werd het eiland met veerpontje gerealiseerd en werd begonnen met de sloop van de oude kleedkamers en de bouw van de nieuwe kleedkamers. De kleedhokjes en kluisjes van het Hanzebad in Zwolle kregen een tweede leven. Alle straatstenen van het oude Kroonplein werden hergebruikt. rondom het hele terrein (1400 m²) werd de afrastering vervangen door een afgedankt maar nog zeer goed hekwerk van de Gasunie. Duurzaam en recyclen stond mede door gebrek aan financiële middelen bij het bestuur toen al hoog in het vaandel.

Maandenlang is een ploeg vrijwilligers bezig geweest met de bouw van de kleedkamers en bestraten van het terrein. Een mooie toegangsweg met een heus bruggetje vormden de nieuwe ingang tot het complex. Naast de groep pensionado’s, die op de dinsdagmiddag het reguliere onderhoud verzorgden, werd de groep uitgebreid met bouwers en andere enthousiastelingen, die naast hun baan nog wat privétijd vrijmaakten om een handje mee te helpen.

Het terrein begon er steeds mooier uit te zien en het hoofdgebouw viel steeds meer uit de toon. Dus dat werd vervolgens aangepakt. De kiosk kwam aan de terraszijde en in 2017 werd het dak vervangen. Eerst moesten de asbest golfplaten verwijderd worden en kon de vrijwilligers het dak op voor het leggen van geïsoleerde damwandplaten. Het was weer een hele verbetering al voelde het steeds meer als een nieuwe hoed op een oude man.

Harrie en Ronny, samen met het bestuur, waren achter de schermen al druk bezig met plannen voor een vernieuwbouw van het hoofdgebouw en uitbreiding van de speeltuin. In samenwerking met een school uit Raalte werd er een kabouterpad om het hele zwembad aangelegd. In 2019 werden er twee prachtige paddenstoelen gebouwd. Een plaatselijke ondernemer heeft hiertoe zijn steentje bijgedragen door 5000 splinternieuwe stenen te leveren. Trouwens veel ondernemers en andere dorpsgenoten hebben een geweldige materiele of financiële steun gegeven om er iets moois van te maken.

Tussen de metershoge paddenstoelen kun je door een poort een rondgang maken over het kabouterpad. En als de kids nog niet moe genoeg zijn kunnen ze zich altijd nog uitleven op het springkussen, eveneens rood met witte stippen. Ondanks een flinke investering is de toegang tot het kabouterdorp helemaal gratis. Alleen voor het kabouterpad is een entree verschuldigd.

Ondertussen was het bestuur al weer druk bezig met wilde plannen. De vurige wens om een klimbos én een nieuw hoofdgebouw te bouwen kreeg uiteindelijk groen licht, omdat het bestuur bij Leader een mooie subsidie wist te regelen. LEADER is een Europees subsidieprogramma voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland. Bovendien stelden een aantal ondernemers een tijdelijke lening beschikbaar.

Begin 2021 verrees het klimbos met het vogelnest, de grote toren vanwaar 4 parcoursen vertrekken in moeilijkheid oplopend. Instructeurs werden opgeleid en er werd een beheerder in vaste dienst aangesteld.

Na het zwemseizoen werd begonnen met de sloop van het hoofdgebouw. Uiteindelijk werd besloten om het hele gebouw plat te gooien. Eerst was het bedoeling om het casco door een professioneel bedrijf te laten zetten, maar door de explosief gestegen materiaalprijzen was dit niet haalbaar en werd er een beroep gedaan op het leger van vrijwilligers.

Met Ronny als waakhond over de planning werden alle deadlines gehaald. Met man en macht werd er gewerkt om op 16 december 2021 de begane grond vloer te kunnen storten, terwijl een ander clubje bij een plaatselijke aannemer de houten opbouw, bestaande uit dikke Douglas balken, aan het prefabriceren was. In de rappigheid kon deze dan ook gemonteerd worden, de dakvloer en de isolatie erop en kon door wederom een plaatselijk bedrijf het dak waterdicht gemaakt worden op 9 februari, dus nog geen twee maand later!!!

Met de openingsdatum van 29 mei in zicht mocht de druk niet van de ketel en moest onze “leerlingenbouwplaats” verder met de buiten- en binnenwanden al waren er ook wel een paar echte timmerlieden bij. Verder kwam er nog hulp uit de gemeenschap van een paar gepensioneerde schilders en een elektricien. Die oudjes doen het nog prima en dat ook dankzij een uitstekende innerlijke verzorging van Harrie en zijn vrouw Marjan. Ze zijn het laatste jaar meer uren aanwezig geweest in het zwembad dan thuis.

Trots werd het hoofdgebouw op 29 mei officieel geopend en het resultaat mag er zijn. Van een afstand is het woord welkom al zichtbaar en eenmaal binnen waan je je in een heuse entree van een recreatiepark. Een aantal gezellige zitjes binnen en een paar lekkere loungesets buiten nodigen je uit om even goed gebruik te maken van de splinternieuwe keuken en te genieten van een drankje op het terras van het kabouterdorp. Kortom voor elk wat wils en een leuke accommodatie om met mooi weer even lekker te relaxen, ook al hou je helemaal niet van zwemmen.

De vrijwilligers kunnen even op adem komen, maar er staan al weer een paar projecten op de planning. De overdekte zandbak verhuist uit het gebouwtje, waarin vroeger het winkeltje zat, naar een nog te bouwen extra grote paddenstoel en deze ruimte wordt omgebouwd tot een multifunctionele ruimte, die straks ook verhuurd kan worden voor familiefeestjes.

En als dat allemaal klaar is dan zal het bestuur wel weer wat anders in petto hebben al moet er eerst wat verdiend worden, want de bodem van de bouwpot is in zicht.

Het wachten is op mooi weer en dan gaan we met zijn allen genieten van het Natuurlijk Heidepark, een aanwinst voor het dorp, met dank aan het bestuur en de vele vele vrijwilligers. Klasse jongens (en meisjes).

Tekst en foto: Willem van Trui en Hans Heerink (beiden vrijwilliger)

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *