Goede wil voor mannenpil.

Met haar laatste VWO-examens net achter de rug, spreken we de Lemelerveldse Evelien Groote Stroek. Vorig jaar, in haar vijfde VWO-jaar, deed ze alvast haar eindexamen biologie. Op die manier kon ze extra tijd reserveren voor deelname aan een extra programma van de Universiteit Twente, ten behoeve van haar profielwerkstuk.

Samen met klasgenoten Lotte Witteveen en Tess Koehorst ging ze op zoek naar een actueel, specifiek en toetsbaar onderwerp bij voorkeur op het biomedische vlak, aangezien de dames volgend schooljaar ook voor een studie in die richting (geneeskunde en biomedische wetenschappen) zijn toegelaten. Veel onderwerpen, zoals bijvoorbeeld ´het brein´ en ´gif´ vielen vrijwel meteen af, omdat er onvoldoende mensen of middelen waren om een model te ontwerpen of om actief degelijk meetbaar onderzoek te kunnen starten.

Het drietal wilde graag een onderwerp wat een bijdrage levert aan de samenleving en waarbij de meningen van adolescenten en jong volwassenen gepeild kon worden. Na enig speurwerk bleek het onderwerp `Is er behoefte aan een mannenpil` zeer interessant. Het is controversieel, er kan eindeloos over voors en tegens gediscussieerd worden en veel mensen hebben er een mening over.

Voor de onderzoekers was het wel lastig om de eigen mening terzijde te schuiven en objectief te blijven. De bovenbouw VWO van drie scholen in de regio Salland / Twente ontvingen een uitgebreide enquête, met een scala aan stellingen, via de mail. Van de ingevulde geretourneerde enquêtes bleken er circa honderdvijfenzeventig reacties geschikt voor het eindonderzoek.

Driekwart van deze groep is vrouwelijk, een kwart mannelijk. De conclusie van het onderzoek is dat er wel degelijk draagvlak is voor een mogelijke mannenpil binnen een vaste, hetero relatie. Momenteel is het geregeld de vrouw die zorg draagt voor langdurige anticonceptiemiddelen. In een gelijkwaardige relatie zou het mooi zijn als er een scala aan anticonceptiemiddelen, voor zowel mannen als vrouwen, overwogen kan worden.

De helft van de mannelijke respondenten overweegt de mannenpil. Dat is een mooie uitkomst. Mogelijke bijwerkingen zijn redenen om de pil niet te gebruiken. Bijna driekwart van de vrouwelijke respondenten zou willen dat hun partner de pil slikt. Er werd al getest met de mannenpil op ratten, twee opties hiervan worden momenteel op mensen getest.

Evelien, Tess en Lotte hopen dat, dankzij hun onderzoek, er weer meer over de mannenpil nagedacht en gesproken wordt en dat de onderzoeken die gestart zijn ook afgerond worden (nu wordt het nogal eens gestopt omdat er gedacht wordt dat er geen behoefte aan is, of dat er geen budget meer beschikbaar is). De drie dames zijn blij met (de resultaten van) hun onderzoek en zien de komst van de mannenpil vol vertrouwen tegemoet.

tekst: MoDi
Foto: Hans Heerink

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *