Diamanten huwelijk Marietje en Gerard Beumer

Op 19 september 2022 is het 60 jaar geleden dat Marietje Reimerink en Gerard Beumer elkaar het jawoord gaven in Haaksbergen, zowel op het gemeentehuis als in de kerk. En dat gaat gevierd worden zoals ze vertelden toen ik ze bezocht. Gezellig gezeten op het terras van hun woning in Het Anker, in het bijzijn van zoon Erwin en dochter Ingrid, komen de verhalen los.

Marietje, geboren en opgegroeid in Haaksbergen, kwam uit een gezin van 6 kinderen. Na de lagere school bezocht ze de huishoudschool. Daarna ging ze aan het werk bij een textielfabriek dat kleding maakte met dezelfde naam als onze luchtvaartmaatschappij: KLM, waar ze vooral het naaiwerk verzorgde. Gerard is geboren en getogen in Lemelerveld. Groeide op in een gezin van 11 kinderen in de Wolthaarshoek. Na de landbouwschool ging hij aan het werk bij verschillende bedrijven totdat hij in dienst moest. Hij haalde alle rijbewijzen en zo werd hij na de diensttijd chauffeur bij de Spar in Hengelo. Bij een boerengezin in Bentelo was hij in de kost.

Beiden hielden van uitgaan en zo gebeurde het dat ze elkaar ontmoetten op een School- en Volksfeest in Oele. Het klikte meteen en dus wilden ze de kennismaking wel voortzetten. Samen bezochten ze heel wat dansavondjes en feestjes. Na 2½ jaar verkering werd er getrouwd.

Gerard had inmiddels de boerderij van zijn ouders overgenomen vanwege ziekte van zijn vader. Marietje had eigenlijk niets met het boerenbedrijf maar zette er toch de schouders onder en werkte hard mee in het bedrijf. Samen kregen ze drie kinderen. Twee jongens en een meisje. Er was in het gezin één gouden regel: na het avondeten werd er eerst een uurtje gekaart of een ander spelletje gedaan. Daarna moesten de kinderen opruimen en afwassen en gingen de ouders weer aan het werk.

Ook hield het gezin van kamperen. Ondanks de boerderij werd er ieder jaar tijd vrijgemaakt om op vakantie te gaan. De eerste jaren met een grote tent, daarna een vouwwagen en tenslotte een caravan. Ze bezochten samen heel veel landen: o.a. Spanje, Frankrijk, Joegoslavië, Duitsland. Gezelligheid troef, vooral op de camping in Duitsland met de tent waar nog meer familieleden kampeerden. Gedurende twintig jaar hadden ze een vaste standplaats in Ommen waar ze een hele fijne tijd gehad hebben. Zo nu en dan gaan ze daar nog koffiedrinken bij oude bekenden.

De Wolthaarshoek waar ze vanaf 1962 tot 1995 woonden was een hechte gemeenschap waar ze nog Noaberschap kenden. Veel plezier, maar ook verdriet hebben ze daar samen gedeeld. Marietje en Gerard denken vooral met plezier terug aan de tijd dat ze daar woonden. De schuur werd ieder jaar gebruikt om de corsowagen of de carnavalswagen te bouwen. De carnavalswagen werd later ook gebruikt voor de Stoppelhaene in Raalte, dan beplakt met zaden. Vooral aan het Dahliacorso hebben ze mooie herinneringen. Alle werkzaamheden deden ze samen met de hele buurt. Later in Schoolstraat, waar ze van 1995 tot 2011 woonden, waren ze ook actief betrokken bij het buurtgebeuren.

Na de verkoop van de boerderij in 1995 verhuisden ze naar de Schoolstraat. Daarna gingen ze naar een kleinere woning in de Klipperstraat. Toen ze 1,5 jaar geleden het aanbod kregen naar Het Anker te verhuizen, besloten ze dat, gezien hun leeftijd, te doen. Mocht er dan onverhoopt wat gebeuren dan is daar in ieder geval zorg. Ze hebben een gezellig appartement op de 1e etage met het zicht op de Weerdhuisweg. Ze zitten graag op het balkon en genieten van allerlei activiteiten in Het Anker. Zeker de kaartavond op woensdag wordt niet overgeslagen.

Prettige bijkomstigheid is dat zoon Erwin een cateringbedrijf en maaltijdservice heeft, waar ook zus Ingrid werkt. Zij zorgen er voor dat de ouders van alle warme maaltijden worden voorzien. Ook zoon Frank en de partners van de kinderen en de twee kleinzoons komen regelmatig op bezoek. De familieband is hecht. Ieder jaar is er een gezamenlijk uitstapje, midweek of weekend, met het hele gezin. Daar kijkt iedereen altijd weer naar uit.

Beiden staan positief in het leven. Ze genieten samen nog steeds van allerlei dingen ook al kan niet alles meer zoals een aantal jaren geleden. Op mijn vraag wat het geheim van hun huwelijk is zeggen beiden: naar elkaar luisteren, zaken goed overleggen en ook ieder je eigen dingen doen. Dan hou je het heel lang vol met elkaar.

Namens de redactie van harte gefeliciteerd met jullie diamantenhuwelijk. We wensen jullie samen met jullie gezin, familie en vrienden een hele fijne dag toe. En nog vele plezierige jaren in Het Anker.

tekst: Annet Schoorlemmer
foto: Hans Heerink

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *