Sinds half januari wonen er 120 tijdelijke bewoners op camping het Heidepark in Lemelerveld. Een maand later vertelt Joke Faber, locatiemanager namens de gemeente Dalfsen, hoe het gaat op de opvanglocatie Heidepark.
Trots
‘Wat is er veel gebeurd de afgelopen tijd en wat hebben we veel hulp gekregen van de Lemelervelders,’ vertelt Joke Faber. ‘Dat begon eigenlijk al bij de inrichting van de tenten voordat de tijdelijke bewoners kwamen. Waar we zo’n 15 mensen hadden verwacht, hielpen er zo’n ruim 50 vrijwilligers mee om de bedden in elkaar te zetten en op te maken.’
‘Ook zijn er verschillende acties opgezet. Een betrokken inwoner heeft bijvoorbeeld een grote kledinginzamelingsactie opgezet. Kledingbieb Onze Tante Leen heeft samen met een groep vrijwilligers de ingezamelde kleding uitgezocht en bewoners geholpen bij het uitzoeken. Plaatselijk belang heeft namens de inwoners warme mutsen voor de bewoners geregeld. Er zijn fietsen gekomen via de Fietserieje, en een vrijwilliger van de Fietserieje geeft fietsles en bandenplakles. Ook zijn er speelgoed en ledikantjes gebracht. Echt zo mooi en bijzonder,’ vertelt Joke trots.
‘Wekelijks komen er vrijwilligers naar het Heidepark toe om Nederlandse taalles te geven. Bewoners zijn enorm leergierig en willen graag Nederlands leren. Een groep bewoners heeft shirts en voetbalschoenen gekregen vanuit de sportverenigingen en zijn inmiddels volop samen met de Lemelervelders aan het voetballen. Verder worden er basketbaltrainingen georganiseerd en een aantal kinderen gaat naar de judo. En onlangs ging een groep naar een zorgboerderij in Lemelerveld. De groep heeft hier enorm van genoten en deze activiteiten zijn dan ook voor herhaling vatbaar.’
Kun je eens een inkijkje geven over hoe een dag eruitziet op het Heidepark?
Joke: ‘De dag start met het ontbijt. Reimink komt het eten brengen en de bewoners regelen het verder samen met de medewerkers van de locatie met elkaar. De basisschoolkinderen gaan iedere doordeweekse dag met de bus naar school in Vilsteren. De eerste dag werden ze daar welkom geheten met zelfgemaakte cadeautjes door de Oekraïense kinderen die daar ook naar school gaan. De internationale schakelklas (ISK) heeft helaas een wachtlijst voor de jongeren. Inmiddels hebben we voor 2 dagen in de week een oplossing. Een stagiaire van Saam Welzijn organiseert 2 dagen per week activiteiten voor deze groep jongeren. We zijn nog wel op zoek naar een (oud) docent die deze jongeren op locatie taalles wil geven. De bewoners maken zelf de tenten en het sanitair schoon. Verder worden er verschillende activiteiten georganiseerd.’
Gaan er ook dingen minder goed?
‘Zeker gaan er ook dingen wat minder goed. Dat hoort er ook bij. Zoals altijd moet zo’n nieuwe groep mensen aan elkaar en aan de medewerkers wennen, er waren wat opstartproblemen. Het was bijvoorbeeld even zoeken met de verwarming van de tenten. Het bleef er de eerste dagen erg koud. Helaas viel dat tegelijk met de sneeuwperiode. Maar gelukkig is dat opgelost en is het nu heerlijk warm in de tenten. Dagelijks wordt de temperatuur gecontroleerd. En door de constructie van de tenten kwam het wifi signaal lastig binnen. En wifi is zo belangrijk voor deze groep, om in contact te blijven met vrienden en familie verspreid over de hele wereld. Inmiddels is het ook gelukt met de wifi’, licht Joke toe.
Hebben jullie nog hulp en spullen nodig?
‘De meeste spullen hebben we. En anders doen we een gerichte uitvraag. Zoals voor muziekinstrumenten en muzikanten. Deze bewoners hebben veel meegemaakt en zijn op de vlucht voor onveiligheid in eigen land. Om af en toe de zorgen even een beetje te laten vergeten willen we samen met Saam Welzijn gaan regelen dat de bewoners van de opvanglocatie Heidepark muziek kunnen maken. Muziek verbindt. We zoeken muzikanten die op een laagdrempelige manier, samen met de bewoners van noodopvang Heidepark muziek willen maken. Kun je iets betekenen op gebied van muziek/ dans of heb je een instrument te leen, neem contact op met Irene van der Vegte (cultuurcoach gemeente Dalfsen) via 06 – 25536865 of i.vandervegte@dalfsen.nl.
Daarnaast zijn we nog dringend op zoek naar een (oud) docent om de jongeren (12+) Nederlandse les te geven. Tijden en dagen in overleg. Voor meer informatie, neem contact op met Rianne Haverink via r.haverink@dalfsen.nl.
De bewoners hebben ook kennisgemaakt met een mooie traditie in Lemelerveld. Hoe was dat?
‘We hebben inderdaad genoten van het carnaval. Met elkaar gingen we naar de optocht kijken. Wat een belevenis. Er werd volop mee gehost en gedanst. Wat een feest.’
Tot slot?
‘Alle betrokken medewerkers van de locatie, van de gemeente en ik zijn onder de indruk van de ruimhartigheid en de betrokkenheid van de Lemelervelders. Het is echt hartverwarmend en zorgt er mede voor dat het opvangen van deze groep mensen goed lukt. Daar zijn we erg dankbaar voor’, sluit Joke af.