Nog een locatie met vogelgriep

Heeft u pluimvee? Lees onderstaand bericht dan goed.
In Dalfsen is helaas op een derde locatie vogelgriep vastgesteld. Deze keer op een legpluimveebedrijf. Afgelopen dagen werd er in onze gemeente bij een vleeseendenbedrijf en een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren ook al vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn en worden alle kippen op de locaties geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een drama voor de bedrijven en betrokkenen. En ook omliggende commerciële pluimveehouders (beperkingszone van 10km) ondervinden hier de gevolgen van. Zij hebben momenteel een ophokplicht en een vervoersverbod.

Particuliere houder van vogels
Bent u (particulier) eigenaar van vogels, zoals hoenders (bijv. kippen, kalkoenen, fazanten, etc.), watervogels en loopvogels? Dan moet u zich houden aan de afschermplicht. Dit is noodzakelijk om verdere verspreiding tegen te gaan. Het betekent minimaal dat hobbypluimvee (kippen), watervogels en loopvogels binnen een omheining worden gebracht met een ren of een volière. Daarnaast moet u voorkomen dat wilde vogels (en uitwerpselen) tussen uw kippen (hobbypluimvee, watervogels en loopvogels) kunnen landen. Zo komen uw dieren niet in contact met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Meer informatie hierover leest u op Ophokplicht en afschermplicht | Vogelgriep in Nederland 2022 | NVWA.

Dit alles geldt voor een cirkel van 10 kilometer vanaf de besmette bedrijven. De livekaart vindt u op Dierziektencrisis | RVO.nl en onderstaande afbeelding (datum 1 augustus 2022).
Vervoersverbod
Ook geldt een vervoersverbod. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie- eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.
Laatste nieuws
Op Vogelgriep | Rijksoverheid.nl leest u het actuele nieuws vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de vogelgriep uitbraak.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten