Lemelerveld Bestuurt van start

Op woensdagavond 22 september vond de eerste bijeenkomst van Lemelerveld Bestuurt met negentien (aspirant-)bestuurders plaats in Kulturhus De Mozaïek. Burgemeester Erica van Lente was hierbij aanwezig als gastspreker.

Wat is Lemelerveld Bestuurt?
Lemelerveld heeft veel verenigingen, maar al die verenigingen moeten ook bestuurd worden en hier ligt een groot probleem: bestuursleden zijn nauwelijks te vinden. Daarom heeft Plaatselijk Belang Lemelerveld (PB) het initiatief genomen om een groep nieuwe potentiële bestuurders op te leiden voor het bestuur van een vereniging of organisatie in Lemelerveld. PB brengt deze groep in contact met ervaren bestuurders en met mensen vanuit het bedrijfsleven. In vijf bijeenkomsten worden verschillende aspecten van het besturen van een vereniging belicht, zoals het doel van een vereniging, de rol van het bestuur, de rol van vrijwilligers, statuten, financiën. Deelname is gratis. Namens Plaatselijk belang opende de voorzitter Erik Jansen Holleboom de eerste bijeenkomst

Op z’n Lemelervelds
Lemelerveld is lang een versnipperd dorp geweest: vier gemeentes hadden het er voor het zeggen. Altijd was de vraag: wat is van belang voor Lemelerveld, hoe maken we Lemelerveld een prettig dorp voor iedereen. Op z’n Lemelervelds betekent: samen regelen we het, we zoeken samen een oplossing voor de problemen. Het tekort aan bestuursleden lossen we dus ook samen op. Marcel Reimink is de begeleider van de cursus en twintig potentiele bestuurders hebben zich aangemeld.

Zelf het stuur in handen nemen
Burgemeester Erica van Lente is de eerste gastspreker en ze is blij met het initiatief en met de naam Lemelerveld bestuurt: “Je neemt zelf ook het stuur in handen en bepaalt de richting”. Ze begon met een quiz: hoeveel inwoners heeft Dalfsen? (ongeveer 28.000), hoe hoog is de begroting (70 miljoen) en hoeveel ambtenaren zijn er (230). Is dat genoeg? Er ontstond een geanimeerd gesprek over meer lef tonen door de gemeenteraad, stroperige procedures, vergelijking met andere gemeentes en het belang van sociale media. Erica van Lente is nu drie jaar burgemeester en wil eigenlijk zo weinig mogelijk op het gemeentehuis zijn, ze wil er op uit om geluiden uit de dorpen op te halen en daarmee de ambtenaren te voeden. Enkele suggesties die genoemd werden: frequenter vergaderen in de dorpen, een vrijdagmiddagborrel in Lemelerveld, wellicht een dorpscoördinator. Ze wees ook op het uitdaagrecht (ik kan het beter dan de gemeente, nou laat maar zien!) en de mogelijkheid om plannen in te dienen. Ook riep ze iedereen op vooral de raadsvergaderingen bij te wonen, vanaf volgende week is publiek weer welkom, zie de website.
De tijd vloog om, de burgemeester werd bedankt op z’n Lemelervelds: met een ‘sukerbietje’
De volgende bijeenkomst is op 28 oktober.

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Leeg Voor Facebook

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten