Kerkdienst in Byzantijnse stijl geslaagd

Het was een experiment! Zou het mogelijk zijn in Lemelerveld een kerkviering te houden zoals ze het doen in het oostelijk gedeelte van Europa? De Byzantijns-Orthodoxe stijl van kerkdienstvieren is heel anders dan bij ons: er wordt nauwelijks gepreekt en veel gezongen. Maar dan niet door de gemeenteleden, maar alleen door een gespecialiseerd koor. Normaal gesproken duurt zo’n dienst ook urenlang, zijn er voor de kerkgangers geen zitplaatsen, en staan de kerkgangers vlak voor een gouden muur waar veel iconen hangen.

Dit was afgelopen zondag in de Brugkerk allemaal niet zo: iedereen zat gewoon heerlijk op z’n stoel, de viering duurde maar driekwartier en iconen waren er niet te bekennen. Maar de doelstelling was dezelfde: mensen dusdanig aanraken door de mooie sfeer dat ze als het ware even uit hun alledaagse bestaan werden opgetild. De viering moest bij iedereen een soort venster openzetten waardoor je een stukje hemel op aarde kon zien en aanraken, iets van de weidsheid van het Licht. In die zin was de viering volgens de mening van velen geslaagd.

Het Byzantijns Orthodox Mannenkoor Friesland zong fantastisch. De achttien zangers werden strak geleid door de van oorsprong Georgische Nana Tchikhinashvili die met precisie de complexe meerstemmigheid dirigeerde. De liederen waren lofzangen op de Eeuwige en smeekbeden aan God om ons mensen niet in de steek te laten, maar met ons mee te leven. De meeste liederen begonnen met een lange lage gelijkblijvende baastoon. Die werd vervolgens aangedikt door andere er vlak naast liggende tonen die de zang meer volume en reliëf gaven en het lied tot leven wekten.

Ze zorgden heel verfijnd voor een soort vibratie die het innerlijk van menige kerkganger niet ongemoeid liet. Als je je er voor openstelde werd je er door meegenomen en ging er ook iets in jezelf resoneren. Soms werden wel vier of meer melodielijnen vlak naast elkaar gezongen, technisch heel moeilijk, en een enkele keer omlijst met een solostem.

Het midden van de viering werd gevormd door… twee minuten stilte, de gelegenheid om over je leven na te denken, te genieten van de sfeer in de kerk of om je de tekst uit de Bijbel te binnen te brengen die op het scherm zichtbaar was. Er werden zeven kaarsen aangestoken, waarvoor mocht iedereen zelf bepalen.

Na afloop was er gelegenheid de zangers te ontmoeten en de hand te drukken, die zeer onder de indruk waren van de akoestiek van de kerk! Een geslaagde viering.

Klik hier om deze viering terug te kijken op kerkdienst gemist.

Tekst Georg Naber
Foto’s: Hans Heerink
Video: Gerrit Hoogenboom

Deel dit: