Zondagavond 4 mei werd door de fanfare Polyhymnia uit Lemelerveld en gemengd koor Out of the Blue uit Nieuwleusen een herdenkingsconcert gegeven.
Fanfare-lid Marcel Veltjen opende de avond en wees ons op de bijzondere rol die muziek kan spelen bij gevoelens en herinneringen; hoe troostend muziek kan zijn als dat nodig is en hoe muziek woorden kan geven aan leed en verdriet.
De fanfare -olv Wilbert Sleumer- opende met de Jupiter Hymn van Gustav Holst, waarna het koor het indringende (Nederlandse) lied Kraanvogels zong van Herman van Veen, dat uitbeeldde waar veel mensen aan denken tijdens de twee minuten stilte; de gevallen soldaten die je eigenlijk liever niet in een graf wil zien liggen, maar meer symbolisch als kraanvogels in de lucht zou willen zien.
Hoogtepunt van de avond was wel het prachtige orkeststuk ‘Dagboek van Anne Frank’, waarbij de werkelijk schitterende beelden (samengesteld door Hilbert Grave, orkestlid) de aangrijpende, schrijnende, en soms ook ontroerende muziek een extra dimensie gaf. De vioolsolo door Marion Mulders (tevens dirigent van het koor) deed hierbij nog een extra duit in het zakje.
Het koor zong een a capella lied over onvoorwaardelijke liefde, van Sinéad O’Connor, waarna het taptoe-signaal (‘last post’) klonk. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus droeg orkestlid Thea van den Berg een mooi gedicht voor.
Het schitterend gespeelde Nimrod (Edward Elgar) door de fanfare, en het schrijnende lied Violins of hope -door het koor- (over de violen die de concentratiekampen overleefd hebben) vertolkten beiden uitstekend de gevoelens van pijn en verdriet, en van leven en dood, en ook het koor had voor dit lied mooie beelden erbij.
De muziek die in de bekende tv-serie Band of Brothers te horen is, -een serie over een compagnie soldaten in de Tweede Wereldoorlog- mocht op deze avond natuurlijk niet ontbreken, en het koor bracht ons daarna twee eeuwen terug, door een prachtige aria van de componist Händel te zingen: Lascia ch’io pianga. Dit lied (‘laat mij wenen’) gaat over de pijn die je kan ondervinden als je niet vrij bent je leven te leiden zoals je zelf wil.
De avond werd afgesloten met (wederom) muziek uit een tv-serie, ‘The Pacific’, met muziek van de bekende filmcomponist Hans Zimmer.
Zowel fanfare als koor hadden echt een zorgvuldig programma samengesteld voor deze plechtigheid, en het werd eens te meer duidelijk hoe beeld en geluid elkaar enorm kunnen versterken… het publiek was dan ook erg dankbaar voor de bijzondere muzikale omlijsting van deze herdenkingsbijeenkomst, en er werd na afloop door velen nog even nagepraat bij de koffie.
Tekst: Marion Mulders
Foto’s: Hans Heerink