5 Mei viering op Kroonplein in Lemelerveld

Lemelerveld is niet echt het dorp wat bekend staat om zijn bevrijdingsfeest. Maar dit jaar zal dat compleet anders zijn. In het kader van 80 jaar bevrijding hebben Team Sukerbiet, Historisch Lemelerveld en Café Reimink met behulp van de Gemeente Dalfsen de handen in elkaar geslagen om er een hopelijk mooi feest van te maken.

Ophalen bevrijdingsvuur

Als training voor de Roparun  zal Team Sukerbiet in de nacht van 4 op 5 mei voor de Gemeente Dalfsen, het nationale bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. 5.000 estafettelopers uit 229 loopgroepen verspreiden het Nationale Bevrijdingsvuur naar 201 gemeenten. De deelnemers lopen de hele nacht met het Bevrijdingsvuur in estafette naar hun thuisgemeente.

Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Na een rondgang door de Gemeente Dalfsen zal het vuur naar Lemelerveld worden gebracht.

Historische wandeling Lemelerveld

Weet jij wie Flying Officer Whisken is? Waarom hij sinds 26 juni 1942 altijd verbonden is aan een plaats waar hij nog nooit van gehoord had?

De Ds. Keersstraat is een welbekende straat in Lemelerveld. Maar weet jij wat  hij tijdens de oorlog voor Lemelerveld heeft betekend. Bij de oude pastorie waar Ds. Keers tijdens de oorlog woonde, leest u het verhaal achter deze man en hoe hij ternauwernood aan het onheil is ontsnapt.

Wat gebeurde er in de laatste dagen van de bezetting in lemelerveld? Zodat ook ons dorp het oorlogsgeweld niet bespaard bleef.

Het inwonersaantal van Lemelerveld  was flink gestegen tijdens de oorlogsjaren. Waar kwamen deze mensen vandaan en wat deden ze in Lemelerveld?

Wil jij een antwoord op deze en vele andere vragen. Loop dan mee tijdens de historische wandeling in en rondom Lemelerveld. Stefan Hendriks van Historisch Lemelerveld heeft twee mooie routes uitgezet van 5.5 en 13 km.

Starten kan vanaf 09.30 vanuit de tent op het kroonplein. Kosten € 5,- en na de wandeling kunt u gebruik maken van de vrijheidsmaaltijd op het kroonplein.

Vrijheidsmaaltijd

Aansluitend aan de wandelingen is er vanaf 12.30 uur de mogelijkheid om aan te schuiven bij de vrijheidsmaaltijd. Deze landelijk georganiseerde maaltijden  hebben als doel om aan de eettafel bijzondere ontmoetingen te hebben, waarbij jong en oud, mensen vanuit de gehele wereld over vrijheid en onvrijheid spreken. Luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen.

Het symbool van de maaltijd is de nationale vrijheidssoep. Naast broodjes, koffie, melk en alle andere wat nodig is voor een maaltijd zal een ieder ook worden voorzien van deze heerlijke soep. Ook voor niet wandelaars is het uiteraard mogelijk om tijdens deze maaltijd aan te schuiven tegen een geringe vergoeding.

Rond 13.15 uur zal team Sukerbiet met het nationale bevrijdingsvuur aankomen, en zal het vuur aan de nieuwe burgemeester van de Gemeente Dalfsen,  de heer Sijbom worden overhandigd en zal het “plaatselijke” bevrijdingsvuur worden ontstoken.

Unicef zal deze middag ook in de tent aanwezig zijn. Zij hebben voor de kinderen een leuke “escape room”, waarbij ze na het kraken van een speciale code een Unicef paspoort ontvangen

Bevrijdingsfeest

Wat is een bevrijding zonder een klein feestje. In de tent zal DJ Eric Witteveen  vanaf 15.00 tot 19.00 uur voor een gezellige middag zorgen en zal het personeel van Café Restaurant Reimink iedereen van een drankje voorzien, zodat we met elkaar kunnen proosten op 80 jaar vrijheid

 

Deel dit: