ZijActief over de geschiedenis en het “Nieuwe Sion”.

Na een toepasselijke gedicht van de voorzitster, was het woord aan de huidige directeur van stichting “Nieuw Sion”, Peter Dullaert. Hij vertelde over de historie van klooster Sion. Sion was een Cisterciënzer abdij van trappisten, gebouwd met hulp van Deventer industriëlen op een grondgebied van 60 hectare. Het klooster werd rond 1900 betrokken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood Sion onderdak aan kloosterlingen uit Achel in België, het moederklooster van Sion. In 1935 werd het klooster een abdij, het enige Cisterciënzer klooster boven de grote rivieren. Toen bekend werd dat de monniken van Abdij Sion naar Schiermonnikoog zouden vertrekken, hebben verschillende groepen, los van elkaar, de mogelijkheid gekregen om klooster Sion te behouden. Met ongeveer tachtig vrijwilligers werken zij wekelijks aan een “doorstart”. Zij willen samen voortbouwen op het fundament dat de monniken hebben gelegd en van “Nieuw Sion” opnieuw een plek van stilte, gebed en van gastvrijheid maken. Dit alles voor alle doelgroepen, “jong en oud”, aldus Peter Dullaert.

Vervolgens werd er een film uit 1972 getoond, een film bij toeval gevonden op een Amsterdamse zolder. De film bevat unieke beelden van het dagelijkse arbeidzaam leven van de monniken. Tenslotte bedankte de voorzitster Peter Dullaert voor de boeiende avond.

 

 

 

 

 

Geef een reactie