Zeldzame vogel broed op Lemelerberg

LEMELERBERG – Dat er veel wespen zijn dit jaar is wel te merken wanneer je op het terras zit te eten of te drinken. Ze vormen dit jaar een heuse plaag en zorgen voor veel overlast.
Een vogel die wel heel blij is met wespen is de wespendief. Deze zeldzame vogel lijkt sprekend op de buizerd, maar heeft een heel ander leefpatroon. Waar de buizerd muizen en zieke konijnen eet leeft de wespendief hoofdzakelijk van wespen en bijenlarven.
De wespennesten worden uitgegraven en de raten worden er uit gehaald en opgegeten.
Last van steken heeft hij niet want hij heeft een dik veren pak en wimperharen om zijn ogen te beschermen.
in Nederland broeden er ongeveer vijfhonderd paartjes.
Het is een trekvogel die uit zuid Afrika laat in het voorjaar aankomt in Nederland. Meestal pakt hij een oud buizerd of kraaiennest om daarin eind mei een of twee eieren te leggen.
Op de Lemelerberg heeft dit jaar  weer een paartje wespendieven gebroed en met succes want er is 1 jong groot gebracht. Door dat ik veel in het gebied kom om voor Landschap Overijsel
de grondwaterstanden op te nemen  ontdekte ik ook het nest van de Wespendief.

Het bleek een oud kraaiennest te zijn op gebouwd met vers berkenloof

De jonge wespendief  heeft  een ring gekregen van het vogeltrekstation en is inmiddels al uitgevlogen. Eerst  blijft ze  nog een tijdje in de buurt van het nest om wat aan te sterken voor de lange tocht. richting zuid Afrika. Jonge wespendieven zijn pas over het tweede of derde jaar geslachtsrijp, waarna ze richting Europa vliegen om te broeden.

 

Eigen foto Gerard van Beesten en kleinzoon Dion.

Geef een reactie