Witte kerst voor de R.K. Kerk te Lemelerveld

Het binnenschilderwerk in de R.K. Kerk is gereed, ruim een week eerder dan vooraf gepland was. Dit is te danken aan de goede samenwerking tussen schildersbedrijf Lenferink en de groep vrijwilligers, die met allerlei hand- en spandiensten klaarstonden, en door goed overleg vooraf. Ook tijdens de uitvoering liep het allemaal voortvarend. De laatste grote binnenschilderbeurt heeft plaatsgevonden in de winter van 1992, nu 26 jaar geleden.

Het is voor Lenferink een niet alledaagse opdracht en zeker niet van deze omvang in Lemelerveld. Wat is er in de afgelopen weken allemaal in de kerk gedaan? Alle loszittende stucwerk lagen zijn door vrijwilligers afgebikt, waarna de stukadoor van Lenferink dit heeft hersteld. Er zit dan altijd meer los dan vooraf te zien is. De oorzaak van loszittende stuclagen is vocht, maar enkele jaren geleden is daar door de vrijwilligers al preventief wat aan gedaan door het aanleggen van drainage langs de buitengevel. Hierdoor konden de muren goed drogen en deze waren nu droog genoeg om dit te herstellen.

Voor aanvang van het werk hebben de schilders wel een paar keer gekeken of ze de goede kleurnummers hadden, want het leek veel te wit bij het opzetten van een proefvlak. Maar toen één van de kruiswegstaties werd gedemonteerd was het wel duidelijk dat de juiste kleur in de verfpotten zat. Het was echt een groot verschil, maar dat kan ook niet anders dan 26 jaar en misschien wel duizenden kaarsen verder.

De vrijwilligers begonnen eind oktober met het afplakken van de vloer en het afbikken van de muren onder de toren. Op zaterdag 3 november is 1/10 deel van de kerkbanken uit de kerk gehaald en naar de hal van Lenferink gebracht. Ook allerlei stukken uit de inboedel zijn schoongemaakt en naar het parochiecentrum verplaatst voor opslag. Denk hierbij aan de kruiswegstaties, beelden, losse meubels, de Godslamp en de inhoud van het tabernakel.

Na deze goede voorbereiding konden de schilders op maandag 5 november aan de slag. Het werk is voor zo’n 60% met behulp van de hoogwerker uitgevoerd en dat is een groot verschil met 26 jaar geleden. Toen moest alles nog met steigers gedaan worden. Wat een vooruitgang! Niet alles was vroeger beter, aldus de schilders.
De vrijwilligers konden verder met vloeren afplakken, muren afbikken en opruimen. Ook is er door hen hulp geboden voor het plaatsen van de hoogwerker en de steigers. En natuurlijk werd de koffie met krentenbrood niet vergeten.

Steeds waren er nieuwe plekken waar afgedekt, afgeplakt en afgebikt moest worden. Om verschillende plekken te kunnen bereiken was het nodig de hoogwerker en steigers regelmatig te verplaatsen. Hiervoor werd steeds een deel van de kerkbanken verwijderd en later teruggezet. De banken werden met in totaal 400 nieuwe bouten weer goed vastgezet. Het herstellen van veel voegen in het schoon metselwerk onder de gewelven werd ook uitgevoerd door de vrijwilligers. Zo werd ook vochtschade aan de Allerheiligenboog vakkundig hersteld door vrijwilliger-kunstschilder Harm Meijer.

Door de vrijwilligers zijn er plinttegels hersteld, is timmerwerk gedaan, hoge elektraleidingen aangepast en gekit. Maar ook zijn er oude leidingen van de geluidsinstallatie verwijderd en is de ringleiding tijdelijk weggehaald om de stuc- en schilder werkzaamheden beter en vlotter te laten verlopen. Al het schilderwerk is uitgevoerd door de professionele schilders van Lenferink, behalve het goudschilderwerk. Dat is door de vrijwilligers is gedaan.

Op dinsdagmiddag 27 november was de hoogwerker in de kerk niet meer nodig en is die de kerk uitgereden. De beschikbaarheid van de hoogwerker gaf de vrijwilligers de gelegenheid om nog wat herstelwerk aan de buitenkant van de kerk te verrichten, zoals aan de verlichting van de kerkklok en de onderste leien die door storm beschadigd waren. Op woensdag 28 november is de hoogwerker weer opgehaald. Het aantal schilders in op donderdag en vrijdag teruggebracht naar één man die deze dagen de puntjes op de i heeft gezet.

Zaterdagmorgen 1 december is het voorste deel van de kerk voor een groot deel weer ingeruimd en dat weekend konden de eerste diensten weer in de fris ogende, opgeknapte kerk gehouden worden. Na het weekend werd de rest van de vloerafdekking verwijderd en zijn de kruiswegstaties en het kerkmeubilair in de rest van de kerk weer teruggeplaatst. Op het koor achter in de kerk komt nog nieuwe vloerbedekking, woensdag of donderdag vindt de laatste schoonmaak plaats en dan is de hele kerk weer voor de erediensten beschikbaar.

Wat nog rest is het opknappen van de eiken buitendeuren. Deze worden tijdelijk vervangen door een nooddeur. Van de kerkdeuren wordt het houtwerk en het hang- en sluitwerk hersteld, waarna de deuren in de hal van Lenferink deze winter volledig schoongemaakt en opnieuw in de lak worden gezet. Te zijner tijd worden de herstelde deuren teruggeplaatst, waarmee weer een punt op de inspectielijst van de Monumentenwacht kan worden afgevinkt. Monumentenwacht komt één maal per jaar een inspectie doen.

Voor deze werkzaamheden zijn o.a. onderstaande materialen en hoeveelheden gebruikt:

  • 17 rollen duct tape
  • 12 verfrollers
  • 200 vierkante meter afdekfolie plastic
  • 5 rol stucloper
  • 628 kilo reparatie mortels voor stucwerk
  • 374 liter muurverf

Tijdens de werkzaamheden heeft menig Lemelervelder al eens belangstellend om de deur gekeken. Nu het er allemaal weer fris en verzorgd uitziet is het zeker de moeite waard om de kerk te komen bezoeken en dan niet alleen voor het schilderwerk! En dit jaar wordt het zeker weten een witte Kerst in de H. Hart van Jezus-kerk aan de Posthoornweg.

Lemelerveld mag trots zijn op het resultaat van deze goede samenwerking tussen vrijwilligers en professionals.

tekst: Ingrid Heerink – bronnen Gerald Krisman en Theo Koggel
foto’s: Hans Heerink en vrijwilligers – toren Wim Sibelt

Geef een reactie