Weidevogelbeheer zoekt vrijwilligers

Elk voorjaar worden de nesten van de weidevogels in het Schanebroek en Hellendoornse broek, door een  enthousiaste groep vrijwilligers in samenwerking met de boeren beschermd. Vanaf begin maart komen de weidevogels weer terug in dit gebied om te nestelen en hun jongen groot te brengen. Hiermee begint voor de vrijwilligers en de boeren een drukke periode om deze nesten op te zoeken en zo nodig te markeren, zodat de nesten duidelijk herkenbaar zijn als het land bewerkt moet worden. De laatste jaren worden de nesten en jonge vogels opgezocht met behulp van een drone, waardoor de nesten sneller kunnen worden gevonden en er minder verstoring in het gebied plaats vind.

Om de leefomstandigheden van de weidevogels te verbeteren, zijn er tevens z.g. ‘rustgebieden’ gecreëerd en worden percelen of gedeeltes rondom de nesten afgeschermd om te voorkomen dat roofdieren (predatoren) de nesten kunnen verstoren. Tot half juni, wanneer de jonge vogels groot genoeg zijn om zich zelf te redden, worden de nesten en jonge vogels gemonitord. Gelukkig zit er nog een redelijke populatie Kieviten, Grutto’s, Tureluurs en Wulpen in dit gebied. Deze populatie willen we graag samen met de boeren in stand houden en hiervoor kunnen we extra hulp heel goed gebruiken.

Ben je ook geïnteresseerd in het wel en wee van onze weidevogels, wil je hier aan meehelpen en houd je ervan om (‘s morgens vroeg) de natuur in te gaan, neem dan contact met ons op. Je hoeft beslist geen ‘kenner’ te zijn om je bij ons aan te sluiten, samen en door middel van een gratis cursus ‘weidevogelbeheer’ helpen wij je om je kennis te vergroten, zodat je ons volgend voorjaar kunt komen helpen. Dus schroom niet maar bel ons op of stuur een mailtje naar Hindri Kuipers (hbkuipers@yahoo.com)
Informatie kun je opvragen bij Gerard Heuven (0640466214) en Hans Vlietstra (0618781091)

 

default

Deel dit:

1 gedachte over “Weidevogelbeheer zoekt vrijwilligers”

  1. Wie zijn die vrijwillers de wolf, de ooievaar, steenmarter, vos etc.
    Dweilen met de kraan open. Droevig. Eerst die beesten opruimen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *