Wat is de beste uitvaartverzekering voor jou?

Een uitvaartverzekering is iets waar mensen liever niet bij stil staan. Het is echter wel verstandig te kiezen voor een uitvaartverzekering, ook al staat het misschien nog heel ver van je bed af. Met een uitvaartverzekering laat je nabestaanden niet opdraaien voor de kosten, je kunt ze ook een extra zorg wegnemen door je wensen voor je begrafenis vast te stellen. Zo weten de nabestaanden precies hoe jij het gewild had en kunnen ze beginnen met het regelen van de uitvaart.

Soort uitvaartverzekering

In totaal heb je drie soorten uitvaartverzekeringen. Het verschil zit hem in het uitbetalen van de verzekering. Je hebt natura, kapitaal en combinatie. We gaan ze even bij langs lopen:

Natura

Er wordt bij natura geen geld uitgekeerd maar een pakket aan diensten. Als de persoon die de verzekering heeft afgesloten komt te overlijden, regelt de verzekeraar de uitvaart in samenwerking met de uitvaartverzorger. Het nadeel hiervan is dat je minder keuzevrijheid hebt. Je hebt ook nog natura sommen. Hierbij krijg je een bedrag van de verzekeraar die je alleen aan de uitvaart mag besteden. Het voordeel hiervan is dat je meer vrije keus hebt.

Kapitaal

Bij een kapitaal krijgen de nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd. De nabestaande mogen hier de uitvaart van betalen maar dit is niet verplicht. Het geld mag naar wens worden besteed. Het nadeel van kapitaal is dat er een hogere premie aan vastzit dan bij natura. Het voordeel is dat je als nabestaande zelf mag kiezen waar het geld naartoe gaat. Je kunt de uitvaart dus volledig naar wens van de overledenen organiseren.

Combinatie

De naam zegt het al, deze soort verzekering is een combinatie van natura en kapitaal. De standaard benodigdheden van een uitvaart worden natura vergoed en verder is er nog ruimte voor aanvullende wensen. Het bedrag hangt af van je premie en hoe lang je al een uitvaartverzekering hebt.

Nu je weet welke soorten uitvaartverzekeringen er zijn, kun je kiezen voor een uitvaartverzekeraar. In Nederland hebben we er ongeveer zes. Wil je liever geen verzekeraar, dan kun je er ook nog voor kiezen je aan te sluiten bij een uitvaartvereniging.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Door begrafenisverzekering vergelijken kun je bepalen welke kosten je nodig hebt voor een begrafenis en welke kosten daarvan vergoed worden. De uitvaart moet besproken worden met de nabestaande, het moet begeleid worden door een uitvaartverzorger, wettelijk moeten er nog een aantal dingen worden vastgesteld, en natuurlijk de dienst, de kist en extra wensen zoals bloemen. Als je al die kosten bij elkaar hebt opgeteld, kom je uit op het bedrag wat jij nodig hebt voor je begrafenis. Nu kan je kiezen welke soort uitvaartverzekering je wil: natura, kapitaal of een combinatie. Als je dat allemaal hebt bepaald, kun je de juiste uitvaartverzekeraar kiezen. De premie hangt af van drie factoren:

  • De leeftijd waarop je begint met betalen
  • Hoogte van het bedrag dat je nodig vindt voor je uitvaart
  • Hoe lang je de premie wil blijven betalen

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *