Waar zijn de kastanjes?

Dat is een vraag die vorig jaar in de herfst al vaak aan ons gesteld werd. Het ontbreken van die vruchten en het al vroeg in de nazomer verkleuren en afvallen van de bladeren waren al ongunstige voortekenen. Dit voorjaar bleek de oude kastanjeboom jammer genoeg dood te zijn want de takken bleven bladerloos.

Deze boom aan de Kerkstraat kan er wel 100 jaar hebben gestaan. Met nu een stamomtrek van 305 cm en een hoogte van ongeveer 19 meter een boom die het straatbeeld mede bepaalde. De boom staat op een lijst van beeldbepalende bomen van de Gemeente Dalfsen.

Een mooie boom waar wij al vanaf het begin dat we er wonen (1982) blij mee waren. Met witte bloesem in het voorjaar waar veel bijen op af kwamen. Met een dicht bladerdak wat een fijne, koele schaduw gaf bij warm weer. En na het vallen van de bladeren en het schoonmaken van de dakgoot was het een flinke bijdrage aan de composthoop. Met bruine kastanjes in de herfst waar veel kinderen naar kwamen zoeken in de tuin en op de stoep. Met een mooie takkenstructuur die zonder bladeren in de winter goed zichtbaar was tegen de lucht. Een stevige windbreker voor het huis en ook een veilige nestel- en slaapplaats voor verschillende vogels.

En soms bleek het een lastig obstakel waar de grote praalwagens van het Dahliacorso of de carnavalsoptocht voorzichtig langs moesten sturen om schadevrij te blijven. De brede kruin van de boom reikte namelijk ver over de Kerkstraat. Om de grote praalwagens de ruimte te geven hebben we de Boombouw in het verleden de kruin al eens laten bijsnoeien.

Deze grote boom is natuurlijk lang geleden zelf heel klein begonnen na ontkieming uit een kastanje. De planter van deze kastanje is de vader van onze buurman Bernard Dollenkamp geweest. Hein Dollenkamp dus. Zo heeft Bernard ons ooit met gepaste trots verteld. Daar zijn we hem altijd nog dankbaar voor. Toen Bernard nog leefde zat hij ook graag op een bankje onder de boom voor een gezellig praatje met voorbijgangers. Die tijd is nu helaas voorbij. Zie foto: De zussen Petra en Marja Dollenkamp nemen als herinnering graag een schijf van de boomstam aan van Ben Schrijver.

Omdat een dode boom zo dichtbij een druk gebruikte stoep en straat een gevaar kan opleveren voor de voorbijgangers heeft de gemeente de aanvraag voor een noodkapvergunning snel goedgekeurd. Met de herplantplicht voor een nieuwe boom in de voortuin van de woning ter compensatie van de gekapte boom. Dat wordt waarschijnlijk een walnotenboom.

De firma de Boombouw uit Lemelerveld heeft de kap op donderdag 25 mei uitgevoerd. Na het doorzagen van de dikke stam kan de leeftijd nauwkeuriger bepaald worden door het tellen van de jaarringen. Een deel van de stam zal blijven staan om er later een figuur uit te laten zagen.

Als dat lukt blijft er zo aan de Kerkstraat een passende herinnering staan aan een ooit beeldbepalende monumentale kastanjeboom in de vorm van een kerkuil.

Agnes en Ben Schrijver
Foto’s: Hans Heerink

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *