Voorlichtingsbijeenkomst Veiligheid raakt ondergesneeuwd

Dinsdagavond 22 januari vond er in De Mozaïek een voorlichtingsbijeenkomst plaats met als thema : ‘Hoe houden we de Gemeente Dalfsen veilig?’ De avond werd georganiseerd door de Gemeente Dalfsen, Politie Vechtdal, Brandweer Ijsselland en Saam Welzijn. De bijzonder nuttige bijeenkomst was daags ervoor in Nieuwleusen gehouden en diezelfde middag in Dalfsen. De opkomst in deze plaatsen was bijzonder hoog.

Dat was helaas niet het geval in Lemelerveld. Dit had wellicht alles te maken met het tijdstip in de avonduren en de wondere witte wereld waarin wij ons plots begaven. De kans is groot dat menig dorpsgenoot voor eigen veiligheid had gekozen en daarom aan huis gekluisterd bleef, om ongelukjes te voorkomen.

Dat was ook de reden waarom de kersverse burgemeester Erica Van Lente deze avond op solide veiligheidsschoeisel haar opwachting maakte. Want, zoals ze in haar welkomstwoord sprak; ‘eigen veiligheid voorop, daar kunnen we zelf ook iets aan doen!” (Een volgende keer, wanneer er minder sneeuwval is, zullen we haar op charmanter schoeisel treffen).

Alle organiserende partijen hielden een presentatie. Ook werden er beelden getoond over hoe er op verrassende wijze een inbraak gepleegd wordt of een brand kan ontstaan. Dat opent de ogen en laat de raderen draaien! Met relatief eenvoudige technologie en apparatuur kan er veel leed worden voorkomen! Voorkomen is beter dan genezen. (of beter dan blussen, zoals brandweerman Jan opmerkte). Diverse thuisscans zijn mogelijk om te beoordelen waar bij u thuis de zwakke plekken zijn en wat de oplossingen kunnen zijn.

Zo blijken er o.a. gekoppelde rookmelders te bestaan, die gekoppeld zijn aan de buren. En is “Kompaan” in het leven geroepen om de veiligheid in- en om de woning te vergroten d.m.v een uitermate gebruiksvriendelijke tablet. Dit alles vergroot de zelfredzaamheid, waardoor men zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Degelijk hang- en sluitwerk met politiekeurmerk mag hierbij niet ontbreken.

Het belang van koolmonoxidemelders werd extra benadrukt. Koolmonoxidevergiftiging geeft in eerste instantie dezelfde verschijnselen als een griep maar kan uiteindelijke fatale gevolgen hebben. Opladers van diverse mobiele apparatuur zijn regelmatig veroorzakers van beginnende branden.

Plaatselijke ondernemers waren aanwezig op de naastgelegen Veiligheidsmarkt. Vele artikelen op gebied van inbraak- brand- en valpreventie werden uitgelicht of verloot! Menig aanwezige kon veilig huiswaarts keren met een rookmelder/ koolmonoxidemelder of blusdeken.

Er werd zelfs een Opritverklikker van ALB Systems verloot. Kijk, daar kun je mee thuiskomen! Veiligheid is dichterbij dan je denkt. Van de oprit van de Dalmsholterweg 11, zo naar je eigen oprit!

De Gemeente Dalfsen deelde goed gevulde veiligheidstasjes uit. De waxinelichtjes hierin suggereren dat veiligheid ook heel romantisch kan zijn 😉.

tekst: MoDi foto’s Hans Heerink

Geef een reactie