Verwarring rond schadevergoedingen na auto-inbraak

In 2018 werd ongeveer 1 op de 150 autobezitters in Nederland slachtoffer van een auto-inbraak. Dat blijkt uit cijfers van de politie en geldt ook voor Lemelerveld. Opvallend in deze gegevens is dat het aantal auto-inbraken juist in de gemeente Dalfsen in vergelijking met 2017 enorm is gestegen, terwijl er op dat vlak lokaal volop voorlichting wordt gegeven. Criminelen slaan niet alleen snel hun slag door losliggende waardevolle spullen buiten te maken, maar deinzen er vandaag de dag ook niet voor terug om flink wat moeite te doen voor dure apparatuur, die in zo’n geval regelrecht uit een auto gesloopt moet worden. Radio’s zijn wat dat betreft weliswaar nog steeds geliefd bij auto-inbrekers, maar inmiddels wel in populariteit voorbijgestreefd door navigatiesystemen. Verrassend genoeg blijken ook steeds vaker airbags, velgen en koplampen populaire hebbedingetjes bij het inbrekersgilde te zijn. De schade die een auto-inbraak met zich meebrengt kan fors zijn en variëren van ingeslagen ruiten tot geforceerde sloten.

Wirwar aan opties voor vergoeding

Veel inwoners van Lemelerveld blijken er niet van op de hoogte te zijn welk type verzekering bij een auto-inbraak aangesproken moet worden om de schade vergoed te kunnen krijgen. Betreft het losliggende spullen die uit de auto zijn gestolen, dan zou het kunnen zijn dat de inboedelverzekering die schade vergoedt. We houden wat dat betreft bewust een slag om de arm, want de voorwaarden hieromtrent verschillen per verzekeraar enorm. Zo biedt de ene verzekeraar in dit soort gevallen een maximale dekking van slechts 250 euro, terwijl een andere verzekeraar de maximumlimiet hiervoor op 1.000 euro heeft gezet. Er zijn ook verzekeraars die in dit soort gevallen zelfs helemaal geen dekking bieden of beperkende voorwaarden hanteren waarbij bijvoorbeeld elektronische apparaten van dekking uitgesloten worden.

Braakschade en fabrieksaccessoires

Voor braakschade, zoals ingeslagen autoruiten en diefstal van fabrieksaccessoires, kan in een tweetal gevallen een beroep op de autoverzekering worden gedaan om de schade vergoed te kunnen krijgen. Dat is wanneer er sprake is van een beperkte of een volledige cascodekking. Is er alleen maar een WA-verzekering voor de auto afgesloten, dan vist de gedupeerde autobezitter achter het net, want dan is de dekking niet van toepassing en zal alle aangerichte schade uit eigen zak betaald moeten worden. Voor wat betreft de fabrieksaccessoires hanteren de verzekeraars lijsten van autofabrikanten waarop exact staat aangegeven welke accessoires onderdeel vormen van de cataloguswaarde van een auto. Voorbeelden van dergelijke fabrieksaccessoires zijn onder meer airbags, ingebouwde navigatie, radio’s en autovelgen. Wie op een later tijdstip zelf accessoires zoals een trekhaak, spoilers of lichtmetalen velgen aan een wagen heeft toegevoegd zal deze in de meeste gevallen aanvullend tegen diefstal moeten verzekeren, omdat hierop in het geval van diefstal geen standaardvergoeding van toepassing is. Ook in dit laatstgenoemde geval geldt dat de premies en specifieke dekkingen per verzekeraar heel erg uiteen kunnen lopen.

Neem kennis van de polisvoorwaarden

Wat uit het bovenstaande vooral duidelijk wordt, is dat elke aanbieder van een autoverzekering eigen polisvoorwaarden heeft. Het is begrijpelijk dat consumenten graag zo laag mogelijke premies voor hun verzekeringen betalen, maar zo’n goedkope polis kan uiteindelijk ook betekenen dat de schadevergoeding na een auto-inbraak aanmerkelijk lager uitvalt dan waar in eerste instantie op gehoopt werd. Kortom, reden temeer om eerst online – en eventueel rechtstreeks bij de verzekeraar – voldoende informatie in te winnen voordat een nieuwe verzekering voor de auto wordt afgesloten.

Geef een reactie