Veel Vertier op Vrijdag

Het feestterrein gehuld in nevel. Een schuchter zonnetje lost de dauw op. Langzaam ontwaakt Lemelerveld.
Rond de klok van 8 in de ochtend zijn de eerste vrijwilligers al weer present, zij het met kleine oogjes en schorre stemmen. Eerst koffie en kijken wat de dag brengt. Het terrein wordt weer in gereedheid gebracht voor een nieuwe dag vol vertier. Broodjes worden gesmeerd, wc’s worden gepoetst, voorraden worden aangevuld en het programma wordt doorgesproken. De eerste beachvolleyballers druppelen voorzichtig binnen.
Klaar voor een hele dag blote-voeten-volleybal op het lokale strand. In 3 tallen wordt er geploegd en geploeterd en ‘Uit!” is een veel gehoorde kreet deze dag. De sfeer is goed en het niveau blijkt hoog.
Bij de dames prestatie gaan de ‘2Brothers on the 4th floor’ met eer aan de haal en bij de heren prestatie het team “Of niet’. De ‘Grosdukers’ slepen bij de dames recreanten de 1e prijs in de wacht en bij de heren recreanten is dat PP88.
De middag is aan shantykoren. De Bargzangers uit Lemele zingen de longen uit hun lijf en de speciale gasten van Loo & Droste uit Dalen doen daar niets voor onder. De tent zit vol en er wordt een aardig mondje over de grens gezongen, van Engels tot Duits, maar uiteraard ook Nederlands. En bij “Ja, hij leeft nog” en ‘Hoog is de zolder” gaat het dak er bijna af! Hoe ouder, hoe gekker? 1 ding is zeker; jolijt en kwaliteit, deze middag ‘op leeftijd’.
En zo aan het begin van de avond staat de brandweer paraat om hun jaarlijkse kunstje tijdens de Coop badeenden-race te vertonen. Spraakwaterval Wim Simons praat het geheel aan elkaar en hoe frappant is het dat nou net zijn ‘neefjes’ Ivo en Deef Simons met de 1 prijzen in de groep Allio en de groep 0-1 aan de haal gaan? Siem Wippert wint voor groep 2. En dan De Badeenden-bokaal; wie oh wie gaat de gezamenlijke-groepen-finale winnen? Het blijkt Mas te zijn! Spraakwaterval Wim durft het aan het Wilhelmus in te zetten, maar de brandweer blust het snel en overdadig uit.
Snel door naar de Wipe-out; Jos Heuven heeft weer een fantastisch spel neergezet en de jeugd jumpt er lustig op los. Verhitte gezichtjes, helemaal in hun (spel)element!
In de Dorpsstraat herleven oude tijden. De 130 jaar oude traditie van het ringsteken is begonnen. Menig paard is van stal gehaald en opgetuigd; van Fries, tot Welsh, van Tinker tot Haflinger en niet te vergeten een flink aantal schattige Shetlanders, die vooral heel dapper zijn, zo ik heb begrepen. Mooie koetsen van boerenwagens met hooibalen en bijpassende klederdracht, tot klassieke landauers met statige bloemstukken en deftige dames. Bakkerij vd Most verschaft de winnaar een jaar lang gratis brood. Nou Gerrit Strokappe en steekdame; eet smakelijk! De 2e prijs is voor Anton Viskaal en de 3e prijs voor Johan Warmelink, die met een klein giertankje achter het koetsje nog een mooi statement wist te maken.
In de tent is op hetzelfde moment de alom geroemde Pubquiz begonnen. Nou aan de opkomst te zien hebben we heel wat raketgeleerden in ons dorp. Of gewoon veel mensen die verstand van de pub hebben, dat kan ook natuurlijk. De reeks vragen is eindeloos, de antwoorden weergaloos. Eeuwige roem voor degenen die deze quiz op hun naam weten te schrijven!
Dan zal Mentale Theo straks de tent nog op z’n kop gaan zetten. Dat zal weinig met Metal muziek van doen hebben, maar meer met vrijdag hakkendag. Voor metal-fans helaas geen snoeiharde basgitaren, maar gewoon hardcoreplaatjes draaien. Deze reporter gaat de sfeer er zeker proeven (en niet alleen de sfeer) en effe een lekker potje hakkuh!
De vroege-vogel-viswedstrijd laat ik dus even aan mijn pen voorbij gaan, maar uiteraard wens ik de deelnemers alle sukerbietensucces van de wereld.

MoDi

Geef een reactie