Van kunstijsbaan naar kunstbaan

Voor haar eerste passie verhuisde ze van Lemele naar Heerenveen. Voor haar tweede kwam ze “even” weer naar Natuurlijk Heidepark voor het maken van een prachtige muurschildering. Ik zocht haar op tijdens deze sprookjesachtige klus: Chantal Hendriks. Ik moest even zoeken, want ze lag op de knieën voor een paddenstoel en de kleuren op de muur kwamen ook terug als vlekken op haar werkkleding en haar handen. Ze ging als het ware op in het tafereel.

Of ze even tijd had om “de pers” te woord te staan. Ze legde de kwast en het mengpallet neer en schoof bij me aan voor een diepte-interview. En terwijl mijn collega Hans zorgde voor een heerlijk kopje thee doet deze kunstenares haar verhaal.

Haar roots liggen in Lemele, dochter van meester Hendriks, die vroeger in ditzelfde bad veel zwemlessen heeft gehad. Vanaf haar zevende staat ze op de schaats en dat deed ze niet onverdienstelijk. Uiteindelijk werd ze benaderd door een schaatsploeg en begon ze marathons te schaatsen. Voor haar sport is ze jaren geleden verhuisd naar de omgeving van Thialf. Een sportvrouwtje, die aardig mee kon op het gladde ijs.

Tijdens de Corona zakte ze figuurlijk door het ijs. Door een burn-out was ze een jaartje de weg kwijt. Er moest wel hard getraind worden zonder dat het ook maar iets opleverde en ondertussen wilde ze na het Cibap in Zwolle beginnen in Groningen aan de kunstacademie. Door de druk, die topsport met zich mee brengt bezweek ze, nam een jaar pauze, gooide haar schaatsen in de kast en begon aan de klassieke academie aan haar tweede passie. Een wat late leerling maar Chantal is nooit uitgeleerd: 3 jaar vakschool en daarna nog twee jaar een master. Ze zit nu in het tweede jaar dus voorlopig heeft ze nog wel even te gaan.

Al een jaar of vijf geleden heb ik al eens een praatje met haar gemaakt toen de bezig was met het schilderen van het logo op de achterzijde van het scoutingsgebouw. Daarna heeft ze Lemelerveld versierd met muurschilderingen in de Brugkerk, bij Sprankel! en wellicht binnenkort de brandweer.

Nationale bekendheid kreeg ze door een kunstwerk te maken voor Foodies, een restaurant in Enschede. Ze werd daarmee genomineerd voor de schildersvakprijs in 2021 en won met grote meerderheid van stemmen de publieksprijs. Al gauw volgden er nieuwe opdrachten. De Ossenstal in Epe en Klein Afrika in Oldenzaal pronken inmiddels ook met haar muurschilderingen.

Haar ogen stralen, maar die stralen eigenlijk altijd, als ze begint te vertellen over de kunstgeschiedenis van de oude Egyptenaren en woorden als mythisch, mysterieus en magisch horen daarbij. Neen deze dame gaat helemaal voor haar kunstkwaliteiten. Door Natuurlijk Heidepark is ze benaderd om de kabouterhoek in de hal te voorzien van een “kleurtje”. Eerst even wat inleven in het leven van de kabouters, wat grasduinen op Pinterests, wat grove lijnen op de muur en dan komen de eerste kleurtjes. Een grote doos met allerlei verschillende kleuren Acrylverf, een mengpallet, een serie kwasten een compressor en een verfspuit zijn haar belangrijkste gereedschap.

En als ze een keer bezig is vergeet ze de tijd kan ze uren bezig zijn. In een week tijd van volle dagen tovert ze een prachtig tafereel op de wanden. Vol bewondering kijk ik hoe ze bezig is aan haar creatie. De brug met de kabouter daarop moet nog aangelegd worden en de paddenstoelen moeten wat vervagen zodat het geheel een wat mysterieuze uitstraling krijgt….. je moet het maar bedenken! Ik durf best wel te bekennen dat ik stik jaloers ben op mensen met dit talent: vanuit het niets iets moois maken. Uit een paar verfbussen zo’n prachtig kunstwerk toveren. Het heeft een paar dagen geduurd, voordat zij zelf tevreden was over haar kabouters maar nu is Natuurlijk Heidepark een echt kunstwerk rijker. En kan ze weer een onderwerp toevoegen aan haar inmiddels indrukwekkende lijst muurschilderingen.

Neen, deze dame komt er wel. De wereld gaat nog vele gedachtenspinsels van haar zien. En al doet Chantal dit nog pro deo, ze hoopt uiteindelijk toch een goede boterham te gaan verdienen met kwast en pallet. Geef haar het vertrouwen en ze zal je niet teleurstellen. Ik heb er alle vertrouwen in.

Chantal bedankt voor het leuke gesprek en de mooie creatie en veel succes met het ontwikkelen van je talent. Natuurlijk Heidepark en al zijn vrijwilligers zijn trots op jou, getuige ook de vele lovende reacties in de groepsapp. Het ga je goed.

Wil je meer weten over de verrichtingen van Chantal, kijk dan op haar Facebookpagina. Je kan haar aanstaande zaterdag ontmoeten bij Natuurlijk Heidepark tijdens “Proef Lemelerveld”. Dan kun je haar aan het werk zien, ze zal nog enkele kleine details schilderen.

Tekst: Willem van Trui.
Foto’s en video: Hans Heerink.

In deze video kan je zien hoe het kunstwerk tot stand is gekomen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten