Uitruk hindert aflevering nieuwe brandweerauto niet

De feestelijke aflevering van de nieuwe brandweerauto met roepnummer 04-2060 is afgelopen vrijdagavond niet gehinderd door een uitruk naar de Dalmsholterdijk. Daar werd door buurtbewoners een dikke boom gezien die ingescheurd was van boven. ’s Morgens was alleen een scheur te zien en ’s avonds kon je al door de scheur kijken. Reden voor hen om de gemeente te bellen daar het een dikke eik was die kort aan de weg stond, dus met gevaar voor het verkeer. De gemeente kwam kijken en waarschuwde de brandweer. Onze brandweer was snel ter plaatse. Ze waren immers al aan de kazerne voor de feestelijke introductie van de nieuwe brandweerauto. Door de 6 brandweerlieden die deze avond piket hadden werd de boom vakkundig omgehaald. Na een uur konden ook zij weer terug naar de kazerne waar inmiddels een uitleg over de nieuwe auto gaande was door de leverancier. Alle genodigden waren verrast over de nieuwe auto en over de mogelijkheden daarvan.

De 2060 is een WTS voertuig. De letters WTS staan voor watertransportsysteem. Hij is voorzien van 500 meter slang met een dompelpomp die het water uit bijvoorbeeld een kanaal zuigt en op voert naar een andere pomp in de brandweerauto. Deze pomp verpompt het weer 500 meter door richting de vuurhaard. Om ook in moeilijk begaanbaar terrein te kunnen rijden is deze auto voorzien van een vier wielaandrijving. Deze auto zal niet alleen in Lemelerveld ingezet worden maar krijgt een regionale functie voor bijvoorbeeld bijstand in de omgeving.

Voor het korps Lemelerveld liggen in deze auto nog wel materialen die voor hen specifiek zijn. Het korps is namelijk gespecialiseerd in het ontsmetten van slachtoffers en brandweerpersoneel bij grote incidenten met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen of asbest. Ook de veetakel die niet ieder korps in hun bezit heeft ligt op dit voertuig. Met deze takel en de kennis van het brandweerpersoneel kunnen ze hulp bieden aan dieren die in de kelder beland zijn.

De auto is nu officieel door de leverancier en de fabrikant (Scania) overhandigt. De brandweermannen en vrouwen krijgen de komende weken instructies om met deze auto te kunnen werken en vanaf dan komt het voertuig ook in de kazerne te staan als vervanging van de oude 2060 die 19 jaar dienst heeft gedaan in Lemelerveld.

Tekst: Brandweer Lemelerveld, Foto’s: Martin Zwakenberg

 

Geef een reactie