Uitnodiging dag van de autisme in Dalfsen

Dinsdagavond 2 april vieren we in Dalfsen ‘Wereld Autisme Dag’. We nodigen ouders, partners, kinderen en andere’ betrokken graag uit in zalencentrum De Overkant, Kerkplein 22 Dalfsen voor een gezellige en informatieve avond. Meld u zich aan!?!

Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom en wordt u ontvangen met koffie of thee. Om 19.30 uur zal de film ‘Life, Animated’ starten. De film gaan over Owen, een praatgrage kleuter die op zijn derde ineens in zijn ontwikkeling achteruit gaat. Hij stopt met praten en zijn ouders krijgen te horen dat hij autisme heeft. Plots weten ze niet meer hoe zijn toekomst eruit zal zien en of ze ooit met hun zoon zullen kunnen communiceren. Maar een ding is zeker: Owen is gek op Disneyfilms en kijkt ze continu. Ze komen erachter dat hij via de films probeert zijn eigen leven te bepalen en hij begint over de films en hun personages ineens weer te praten met zijn ouders. Voor hen vormt dit een halleluja-moment en in de jaren die volgen, gebruiken zij samen met Owen de films om hem te helpen zich verder te ontwikkelen.

Owen is begin twintig als de camera hem volgt en nog altijd vormen de films een handleiding voor hem in de manier waarop hij de wereld ontcijfert en leert begrijpen. Hij baseert emoties op de dingen die hij in de films voorbij heeft zien komen en deze geven hem de bouwstenen om een leven in de maatschappij op te kunnen bouwen. Maar nu hij volwassen is, wordt het moeilijk om hem ook te leren over de dingen van het leven die niet in Disneyfilms voorkomen. Die eindigen met een lang en gelukkig leven dus zaken als seks en liefdesverdriet zijn voor de jongen hierdoor moeilijk te bevatten. Deze komen immers niet echt voor in de films dus hoe breng je hem deze bij?

Owen weet op een heel natuurlijke en ontwapenende manier onder woorden te brengen wat autisme is en hoe hij opgesloten zat in zijn eigen lichaam. We volgen hem terwijl hij zijn ouderlijk huis verlaat om zelfstandig te gaan wonen. Na afloop heb je niet alleen een beter beeld van Owen maar ook van wat autisme kan inhouden.

Na de film is er de gelegenheid om met elkaar na te praten over de film en autisme in het algemeen. De avond duurt ongeveer tot 22.00 uur en is kosteloos, we willen wel graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen, dus graag aanmelden als u komt. Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Bel of mail Ilja Bomers, mantelzorgteam Saam Welzijn 0572 – 372882 of i.bomers@saamwelzijn.nl

Geef een reactie