Twintig jaar ‘De Bargzangers’ wordt gevierd met grandioos concert.

Hoe het allemaal begon:

Aan het begin van het jaar 2003 besloot Johan Zwinselman dat het tijd was voor Lemele en omstreken om een eigen shantykoor op te richten. Johan was een liefhebber van zeemansliederen en trouwe fan van de Reggezangers uit Nijverdal en de Stuwzangers uit Vilsteren. Hij polste dorpsgenoot en ‘melkboer’ Jan Willem Brinkhuis en samen kwam het duo tot de conclusie dat het een haalbaar feit kon zijn. J.W. ging de boer op en het dorp in en enthousiasmeerde diverse gegadigden. Al rap ging er een praatje rond en was er voldoende belangstelling.

Na een kleine vermelding in De Lemelervelder met een zoektocht naar leden, muzikanten en dirigent, was op zesentwintig maart 2003 de oprichting van shantykoor De Bargzangers een feit. De allereerste repetitie ging men meteen met tweeëntwintig man van start. Ook hadden ze het geluk gelijk twee muzikanten te hebben binnen gehaald; een drummer en een accordeonist. Bij gebrek aan een dirigent stond Johan Zwinselman de eerste keren zelf voor het koor. Met wat hulp, tips, adviezen en bladmuziek van de concullega’s uit de buurt groeide het koor gestaag uit tot een professioneel gelegenheidskoor.

Het zeemansgenre kon niet iedereen bekoren en aldus werd besloten het repertoire algemener, uitgebreider en meer-taliger te maken, waardoor er tegenwoordig gesproken kan worden van een heus ‘Vrijetijdskoor’. Door de jaren heen passeerden enkele (interim) dirigenten de revue. Sinds 2008 staat Mieke Bruins als vaste dirigente, haar mannetje, tussen de momenteel zesenveertig heren die het koor telt. Samen met drie vrouwelijke accordeonisten houdt ze de heren keurig in toom en hebben ze ruim honderdtwintig nummers in hun assortiment.

Al die liederen moeten natuurlijk in de wijde omtrek ten gehore worden gebracht, en dus wordt er vaak en veel en met volle overgave opgetreden. Het debuut maakte het koor destijds op de Oud Hollandsche Markt in Lemele. Tegenwoordig zoeken ze het hoger op en gaan ze op tournee van Bataviastad tot Ameland. De voorkeur voor optredens ligt op markten, braderieën, campings, verzorgingshuizen en andere memorabele locaties als De Orchideeënhoeve. Ieder jaar is er een theaterconcert; het ene jaar in Ommen, het volgende jaar in Hardenberg. Tijdens het Sukerbietenfeest in Lemelerveld zijn De Bargzangers ook steevast vertegenwoordigd om de stemming erin te brengen op de gezellige ouderenmiddag.

Het oudste koorlid heeft thans achtentachtig jaren op de teller staan, het jongste lid is tweeënvijftig jaar. Het koor heeft vooral een sociale functie en kent veel gezelligheid en saamhorigheid. Ook de ‘derde helft’ wordt altijd goed bezocht door de heren; lekker nazitten, waarbij vaste serveerster Roelie Gruppen meestal de microfoon ter hand neemt en met een (zaal) dijk van een stem de hele boel op stelten zet.

De jaarlijkse rollade-actie wordt breed ondersteund door de omgeving en brengt geld in het laatje. Van deze opbrengsten kan bijvoorbeeld nieuwe kleding worden aangeschaft. Vier keer per jaar verzorgt het koor een gratis optreden, veelal voor verzorgingshuizen, waar een laag tot geen budget is voor deze speciale activiteiten. In dit jubileumjaar zijn er extra veel feestelijke festiviteiten die door een speciaal aangestelde feestcommissie worden georganiseerd; houdt hiervoor de bladen goed in de gaten.

De kerst is amper voorbij of er is nu al bevestigd dat er op vijftien december 2023 een mooi kerstconcert met een gastkoor (Voices Lemelerveld) genoteerd staat. De grootste activiteit nu is het naderende jubileumconcert. Dit staat gepland op vrijdag 24 maart in Zaal Dijk Lemele, aanvang 19.30 uur. Dit belooft een grandioos spektakel te worden waarbij de voetjes van de vloer kunnen gaan en er een hoog feesttent-gehalte zal zijn. Bovendien is de entree gratis! En er is koffie met cake. Wat wil een mens nog meer. Dat belooft een heerlijk ouderwets avondje uit te worden, waarvoor iedereen van harte wordt uitgenodigd.

Er zal een melkbus staan voor een vrije gift. Nou heeft het koor ooit eens eerder een akkefietje met zo’n melkbus gehad; iets met een ludieke grap van de concullega’s uit Vilsteren. Hopelijk blijft de bus dit jaar op z’n plek op de vaste repetitiestek, het oude vertrouwde Zaal Dijk, waar de opbrengsten goed besteed zullen worden.

Kijk voor meer info op bargzangers.nl

Tekst: MoDi Foto’s: Hans Heerink

Bekijk hier een interview van Vechtdal TV over 20 jaar “De Bargzangers”

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *