Traditioneel Paasvuur trekt veel bekijks

Op 1e Paasdag kwamen circa 57 kinderen van de basisschool naar de kerk aan de Posthoornweg voor het ontsteken van het paasvuur. Eerst een toespraak van Fons Hulsman bij het altaar over de symboliek van de paaskaars. Ook werd de kinderen verteld, wat er op witte donderdag en goede vrijdag bijna 2000 jaar geleden gebeurde.

Vervolgens ging de stoet naar de uitgang van de kerk, waar de fakkels, gedragen door de kinderraad, ontstoken werden door het vuur van de paaskaars en vervolgens ging het in een soort processie richting de Strenkhaar naar de paasbult. Door de zomertijd was het nog laat licht maar eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen begon het al lekker te schemeren.

Carnavalsvereniging Goed te Passe was zaterdag nog aardig druk geweest om de takkenzooi zo’n twintig meter te verplaatsen, zodat er geen gevaar was dat aangrenzende bomen ook mee zouden doen met het lichtspektakel.

Rond 20 u en werden de fakkeldragers onder toeziend oog van c.v. Goed te Pasen naar de immense berg snoeihout gedirigeerd en kon de fik erin. Eerst de nodige rooksignalen, maar een keer warmgedraaid waren de vlammen tot in de verre omtrek zichtbaar. De hele avond was het een komen en gaan van toeschouwers en ik schat dat er zo’n duizend man genoten hebben van het eerste paasvuur sinds jaren. Een eeuwenoude traditie is weer nieuw leven ingeblazen.

In de feesttent naast het paasvuur kon het publiek schuilen voor de regenbui die aan het begin van de avond over trok. Daardoor werd het al gauw een gezellige boel binnen. En omdat het gezellig was bleef het publiek lekker lang hangen. Genieten van de muziek van DJ Kappa en een drankje. Ondertussen werden de sociale contacten met de dorpsgenoten weer ouderwets aangehaald. Na de bui kwamen nog velen naar de tent voor de afterparty. Zanger Nick Brinkhuis uit Nijverdal bracht de sfeer met fijne meezingers er lekker in en Dj Kappa wist de finale spettert af te sluiten.

Cv Goed te Passe dankt de familie Marsman voor het beschikbaar stellen voor het weiland. Ook een woord van dank aan alle sponsoren voor hun bijdrage of het beschikbaar stellen van het materiaal. Het was een meer dan geslaagde eerste editie van Paasvuur Lemelerveld. Dank allen voor uw komst en tot volgend jaar.

Tekst: Willem van Trui m.m.v. Mark Brok, foto’s: Martin Zwakenberg

Deel dit:

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten