Supermarkt Klein Horsman in Lemele per direct gesloten

Wim Klein Horsman vertelt tot drie keer toe dat hij graag positief wil blijven, maar als het over het verdwijnen van zijn supermarkt in Lemele gaat, gaat hem dat maar moeilijk af. Mocht de plotselinge sluiting de inwoners van dorp aan het hart gaan, dan vraagt de grootgrutter ze vriendelijk een spiegel voor te houden. ,,Iedereen vindt het jammer dat de supermarkt dicht gaat, maar dan hadden ze hier maar meer moeten kopen. Zo simpel is het.”

De schuifdeur die toegang biedt tot de eeuwenoude winkel – de geschiedenis van de firma Klein Horsman in Lemele gaat terug tot 1893 – is na de laatste zaterdag volgehangen met A4-tjes. ‘Overgenomen door Jumbo Veldkamp Den Ham’ staat er, en ‘Bedankt voor de klandizie!’. Dat laatste is beslist niet cynisch bedoeld, maar het feit dat de winkel van de ene op de andere dag is gesloten komt ook voor Lemele als een verrassing.

,,We spelen al veel langer met het idee, en dat weten ze in het dorp ook wel”, zegt Klein Horsman, aan een verder verlaten tafeltje in de kantine. ,,Nu kreeg ik een aanbod van Jumbo. Die wilden alles overnemen. De voorraad en ook het personeel. Dan kun je er beter direct een klap op geven, want een maand later kan de situatie heel anders zijn. Ik ben heel blij dat de werknemers nu in Den Ham verder kunnen. Die zijn ook niet gek. Als je ziet dat er nauwelijks klanten binnenkomen, dan voel je iets aankomen.”

Eigen schuld, dikke bult

Voor de winkel heeft de vaste bezorger de dagbladen keurig in stapeltjes achtergelaten, ernaast liggen een paar euro’s van de dagelijkse klanten die een krantje halen. Eerlijk, zoals dat gaat op het platteland. Ineens moeten inwoners nu echter hun pakken koffie, kratten bier of vers brood ergens anders halen. Eigen schuld, dikke bult, vindt Klein Horsman, die zich dan vooral richt tot het winkelend publiek dat zijn zaak links liet liggen. ,,In prijs kunnen we nooit met supermarkten in grote plaatsen concurreren. Daar wordt de voorraad met volle vrachtwagens aangevuld, hier met twee containers. Die transportkosten zijn dan veel hoger, en dat is dan nog maar één ding. Het houdt automatisch in dat je in een kleine supermarkt meer betaalt. Met allerlei service als bezorgen, een geldautomaat en een postagentschap probeerden we wat meer te bieden. Tot op zekere hoogte. Wij zijn een supermarkt geworden voor ‘de vergeten boodschap’. Maar ja, als je als inwoner te weinig vergeet, dan houdt het vanzelf een keer op.”

Lees hier meer.

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

1 reactie op “Supermarkt Klein Horsman in Lemele per direct gesloten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten