STRALENDE OPEN TUINENDAGEN

Zon, een lekker windje, fluitende vogels. Wat weerhoud je dan om de fiets te pakken en naar de Open Tuinen te fietsen in en rondom Lemelerveld. De organisatie van de “Open Tuinendagen” kan terugkijken op twee prachtige dagen. Heel veel tuinliefhebbers (bij verschillende tuinen meer dan 400) maakten gebruik van de gelegenheid om eens in andermans tuin te kijken. Was het niet op de fiets dan met de auto. En ze kwamen uit alle windstreken, zelfs uit Bussum en Amsterdam.

Vijftien tuinen

Vijftien tuinen deden er dit jaar mee waarvan acht nieuwe ten opzichte van twee jaar geleden. Twaalf privé tuinen, de modeltuin van Ton Alferink, de belevenistuin van De Brugstede en de thematuin van de gezamenlijke kerken in de tuin en kerk De Lichtbron.

Liefde voor alles wat groeit en bloeit

Wat alle tuinbezitters gemeen hebben is de liefde voor alles wat groeit en bloeit. Enthousiaste verhalen over de bloemen, struiken, planten en vijvers in de tuin. Vooral het verschil tussen de tuinen was mooi om te zien. Tuinen vol met kleurige bloemen, parkachtige tuinen, iets wildere tuinen, een moestuin er bij, fruitbomen en veel vijvers. Ondanks de droogte zagen alle tuinen er prachtig uit. Veel vlinders waren er en veel vogels lieten zich horen. Ook stonden er in verschillende tuinen leuke kunstwerken en waren er mooie zithoekjes ingericht.

Alina Heerink (Keramiek in de Schuure) had in een van de tuinen overal tussen de bloemen leuke kunstwerken geplaats op verzoek van de tuineigenaar. Annet Marsman (Annet bakt) had lekkere koeken gebakken en Betsy Velthuis had samen met Marian Blanke (Bordenenzo) leuke borden met allerlei spreuken geplaatst. Ook had ze mooie zelfgemaakte natuurfoto’s in de tuin tentoongesteld. In de fijne binnentuin van De Brugstede werd nog vermeld dat een van de bewoonsters Mevr. Mark de tuin voornamelijk verzorgde. Voor de bewoners is de belevenistuin belangrijk. Hier kunnen ze genieten van alles wat groeit en bloeit. Ook waren er nog verhoogde plantenbakken getimmerd en ingericht door de bewoners. Bezoekers van de thematuin van de gezamenlijke kerken konden op een strook katoen, die opgehangen werd, hun DNA van geloven weergeven. In de tuin waren belangrijke thema’s van deze tijd uitgebeeld.

Opvallend waren in heel veel tuinen de grote Annabelles, die in deze tijd volop in bloei staan. En natuurlijk vele andere soorten hortensia’s. Daarnaast waren er ook in veel tuinen wilde korenbloemen en klaprozen te zien. Het is te veel om op te noemen wat er allemaal aan bloemen en planten te zien was. En ook om elke tuin afzonderlijk te beschrijven. Ze waren allemaal mooi op hun eigen manier.

Samen met Hans heb ik alle tuinen bezocht. Dat was genieten. Alle tuinenbezitters: bedankt voor de gastvrije ontvangst in jullie tuinen. Dit werd ook heel erg gewaardeerd door de bezoekers. Een compliment voor de werkgroep die dit mogelijk maakte. De werkgroep is de sponsoren heel erg dankbaar voor hun bijdrage.

tekst: Annet Schoorlemmer     foto’s: Hans en Annet

klik op deze afbeelding

Geef een reactie