“Smeed het ijzer als het koud is.”

Dit was de motivatie van een paar ouders van pubers uit Lemelerveld om elkaar (ouders en betrokkenen) te ontmoeten, spreken en bij te staan ​​over opvoedkundige zaken. Met medewerking van Reimink, Saam Welzijn, gemeente Dalfsen en twee jonge deskundige zorgprofessionals van Accare en Waypoint. Het leverde een zaal vol belangstellenden en liefhebbers van pubers op. Er werd een informatief en interactief programma over het puberbrein geboden. Alles bij elkaar opgeteld was een succes, voor en door een ieder aanwezig bij de themabijeenkomst over het puberbrein op dinsdagavond 29 oktober bij Café Reimink in Lemelerveld.

Aandachtig luisterden de deelnemers naar de eerste spreekster over de ontwikkeling van het puberbrein. Daar moest iedereen z’n koppie goed bij houden, want in de tienerjaren vinden grote veranderingen plaats in de hersenen. Veranderingen die zich voordoen in de ontwikkeling van opstandige puber naar verstandige volwassene. Daar komt heel wat bij kijken in houding en gedrag, ook in relatie tot de maatschappij waarin pubers opgroeien. Dat alles geeft zowel voor de pubers als de omgeving tal van uitdagingen welke de tweede spreekster met praktijksituaties toelichtte en waardoor zij de aanwezigen met humor inspireerde.

Wanneer doe je het goed als ouder / verzorger? Wie past zich aan wie aan? Wat zijn signalen om alert op te zijn? Hoe vind je elkaar als ouder / verzorger en wat bespreek je onderling? Wat helpt (niet)? Een aantal tips: vind balans tussen vrijheid geven om zelf (de puber) te ontwikkelen en sturing te geven, beloon (direct) in plaats van te zeggen wat niet goed gaat, ken elkaars binnen- en buitenwereld, sta open in contact en smeed het ijzer als het koud is: ga met elkaar in gesprek als iedereen, zowel puber als ouder / verzorger, tot rust zijn gekomen.

Met dank aan ieders bijdrage werd het programma rond 22:00 uur afgesloten. Deelnemers schreven op, dat ze met eyeopeners, meer inzicht en meer begrip naar huis waren gegaan. Aan diverse tafels sprak men nog een uur door. Daar kwam onder andere de vraag aan voorlichting en verstaan ​​gesprek over sociale media en ander risicovol middelengebruik ter sprake.

Samen weten we meer en kunnen we meer voor elkaar en anderen betekenen, dan ieder voor zich.
Wil je informatie over het puberbrein ontvangen die tijdens de avond aan bod kwam, het Pubercafé helpen vormgeven om praktijkervaringen uit te wisselen en / of een volgende themabijeenkomst voor en door ouders van pubers organiseren? Laat het weten: pubercafelemelerveld@gmail.com.

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten