Smart doelen

Als creatieve geest heb ik (soms) moeite met regels en zwart/wit denken. Als je deze twee kleuren met elkaar mengt krijg je grijs, en ook veel meer mogelijkheden. Zo ook heb ik moeite met de groene stoomwals van het huidige Nederlandse politieke beleid. Begrijp me niet verkeerd. Ik weet ook wel dat er iets moet veranderen, als mijn kinderen (en misschien straks) hun kinderen een goede toekomst willen hebben.

Ooit heb ik op school iets gehoord over SMART doelen.

SMART =

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Smart doelen bestaan uit verschillende stappen in het proces om een einddoel helder formuleren en vervolgens te realiseren. Nu is er een aantal jaren geleden ingezet op elektrisch rijden en de verbrandingsmotor uit te bannen. Het idee is goed, maar de uitvoering is nog lang niet Acceptabel en Realistisch.

Ik heb al meerdere keren op een nieuwbouwterrein een aantal geparkeerde elektrische auto zien staan, bij een grote diesel aggregaat.   Nu begrijp ik wel dat deze mensen ook aan het einde van hun werkdag graag naar huis willen. Maar milieutechnisch is dit wel een beetje hypocriet.

Maar dan hoor ik een verhaal van mijn collega, die was bij een medewerker van een bouw van een brug, in een Natura 2000 gebied. Voor de bouw van deze brug was een 100 Tons kraan nodig. Nu was er binnen een straal van 20 km een bedrijf die deze kraan kon verhuren. Maar nee nee, In de aanbesteding was vastgelegd dat dit een elektrische kraan moest zijn. Van deze kraan waren er twee in heel Nederland. En laat het nu zo zijn dat de dichtstbijzijnde beschikbare kraan, helemaal aan de andere kant van Nederland stond.

Maar ja regels zijn regels, dus de elektrische 100 Tons kraan met een zware vrachtwagen met dieplader naar het oosten van het land getransporteerd, de accu’s van de kraan opladen met een diesel aggregaat en klaar is kees.

Het kost maar honderden liters diesel (en veel onnodige uitstoot) extra, veel meer extra werk, maar de overheid (dus wij met zijn) betalen de kosten. Maar er heeft geen diesel stokende CO2 vervuilende kraan in het natuurgebied gestaan……..

Wat is nu onder aan de streep dan de winst?

Dan heb ik het nog niet eens over parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen, die pas in 2025  kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Een tekort aan betaalbare woningen voor starters. Regelingen voor de agrarische sector.

Allemaal zaken die de overheid en de bedrijven veel extra geld kosten en wat levert dit op?

Wordt het niet eens tijd dat de rekenwonders in de rekenkamers meer gaan praten met de mensen van de praktijk? Dat er meer gerekend gaat worden met SMART doelen en met GBV (Gezond Boeren Verstand)?

Vroeger keek ik films van James Bond, de gadgets die toen Sciene Fiction leken zijn nu werkelijkheid geworden.

Nu hoop ik één ding, dat Mad Max niet de waarheid gaat worden………

 

Richard Huijsmans

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *