Sint en ZWARTE Piet

Het is weer zover. De KOZP is weer uit de zomerslaap en gaan als een soort seizoenarbeider weer de straat op om iedereen te vertellen hoe slecht als Hollands grootste kinderfeest wel niet georganiseerd is: In de hoofdrol een of andere Turk, die geboren is in Mira, met een witte lange baard en een rode puntmuts en een zwarte knecht, die zich ook nog eens zo stom mogelijk gedraagt. Hoe kunnen we het bedenken. Maar voor de kinderen is de komst van dit duo het hoogtepunt van het jaar. Vanaf het moment dat zij in Nederland zijn moet er een schoen gezet worden en belazeren de ouders de kinderen door hem ’s nachts ook nog vol te doen. Als hun kind een jaar of acht is geworden moeten ze dan opbiechten, dat het allemaal maar nep is, dat Sint de buurman is, zwarte Piet een stagiaire van school is en dat papa en mama al het snoep zelf bij de plaatselijke Coop hebben gekocht. Wat een afknapper en weg is het geloof in Sint maar ook in de ouders.

Toen ik mijn oudste dochter vertelde hoe het allemaal in elkaar zat, geloofde ze het ware verhaal van papa uiteraard niet. Ik moest met keiharde bewijzen, dat het allemaal nep was. Gelukkig hebben we in de loop der tijd nogal wat beeldmateriaal verzameld van onze optredens in het dorp en kwam het geloof in het ware verhaal van papa na het zien van de diverse videobeelden heeeel langzaam terug. Een generatie verder herhaalt zich de geschiedenis bij mijn dochter, inmiddels moeder van een tweeling. Net twee jaar maar nu al een rotsvast geloof in de man met zijn cadeautjes en pepernoten.

Entochentochentoch….na 40 jaar als knecht en als hulpsint blijf ik het nog steeds een geweldig kinderfeest vinden en zitten we al in heel veel plakboeken. Maar de laatste jaren is er een grote verandering achter de schermen. De grote mensen gaan zich bemoeien met dingen, die in die kinderhoofdjes niet eens spelen. Piet is zwart en dat kan niet. Neen, dat doet denken aan het koloniale tijdperk eeuwen terug en hij doet denken aan een slaaf. Oeioei dat is discriminatie en dat moet veranderen.

Een paar geleden begint in Gouda het gedonder. Ene Silvana Simons, geen familie van mij, roeptoetert iets op de tv, een zooitje demonstranten protesteren bij de intocht van de TV-Sint en de politie moet er aan te pas komen. Een paar jaar later blokkeren een aantal Friezen de Afsluitdijk om KOZP, niet te verwarren met KLPD, tegen te houden op weg naar Dokkum. Gevolg: rechtszaken en taakstraffen, maar gelukkig met veel bijval vanuit heel Nederland. Jammer dat de NOS niet besloten heeft om elk jaar de intocht in Friesland te houden.

We zijn weer een paar jaar verder en jawel hoor: we hebben roetveegpieten. Ook al vindt maar 5 % van ons kikkerland, dat het Sinterklaasfeest racistisch is, verdwijnt Zwarte Piet als een dief in de nacht, althans in de randstad. Ik snap niet precies hoe onze democratie werkt, want volgens mij moet je een meerderheid hebben om iets gedaan te krijgen????

Afgelopen zaterdag is Sint per trein aangekomen in Apeldoorn. En hoewel ik ambtshalve een trouwe kijker ben van het sinterklaasjournaal heb ik het dit jaar maar eens overgeslagen. Maandag lees ik in de krant, dat een grote politiemacht de rust heeft bewaard en dat Sint in een kogelvrij vest onder de tabberd op zijn paard vrolijk zwaaiend aan de massaal toegestroomde kindermenigte voorbij trok. Allemaal lekker ontspannen!! Overigens, er was een heel politieteam het hele jaar bezig geweest om alle veiligheidsmaatregelen te regelen!

Gelukkig bewaren we op het platteland om praktisch redenen de traditie van zwarte piet nog wel even. In een ons-kent-ons-dorp is het wel handig als je onherkenbaar voor je jonge dorpsgenoten staat. Bovendien heb ik nog voldoende schmink om de komende jaren de pieten van tot teen zwart te schilderen. Volgende week moet ik naar een school in Emmen. De contactmoeder vertelt me tussen neus en lippen, dat zij een zoon heeft, die zich gediscrimineerd voelt, omdat hij geen roetveegpiet kan spelen, want hij komt oorspronkelijk uit Brazilië. Snapt u het nog, nou ik niet. Ik blijf lekker conservatief en blijf bij een zwarte knecht. En we maken er weer een leuk kinderfeest van. Laat de grote mensen in de randstad zich bemoeien met belangrijkere zaken. Veel donker getinte zorgen daar voor een hoop ellende. Als Sint weer naar Spanje is kun je daar misschien actie tegen voeren, of hebben jullie daar te veel relaties. Bovendien kunnen onze eigen agenten ook hier hun werk doen en worden ze niet meer gemobiliseerd voor het beveiligen van allerlei advocaten en bewindslieden.

Gelukkig verloopt de intocht in Lemelerveld zonder 1 arrestatie en mét ZWARTE Pieten. Wel rijdt er een politiewagen voorop in de stoet, maar dat valt meer onder jaarlijkse uitjes. Het vak van KOZP, als die er al was, blijft leeg en we zingen met zijn allen bij Reimink, dat ZWARTE Piet uit fietsen ging. Straks komt er nog een actiegroep, die vindt dat de schoorstenen beter geveegd moeten worden, omdat de roetveegpieten veel te zwart worden tijdens hun werk. Of een clubje, die het te gevaarlijk voor een paard op het dak. Of dat zo’n ouwe stoomboot teveel CO2 uitstoot.

Gelukkig duurt de discussie nog maar een dikke week en kunnen we ons dan weer concentreren op het feest van de vrede: Kerstmis. Volgens mij is daar nog niemand tegen? Ondanks alles wens ik iedereen, vooral de kinderen, een hele fijne Sinterklaastijd. Voor hen verandert er nog steeds niks. Zolang ze maar een kadootje krijgen.

De hulpsint Willem van Trui.

 

Geef een reactie