“Restaurant van je dromen’

Na lange, intensieve voorbereidingen kon groep 5 van De Heilig Hartschool woensdagmiddag de schooldeuren eindelijk wagenwijd openzetten voor hun (groot -/oppas)ouders voor een heerlijk 4 gangen diner in “Het Restaurant van je Dromen”. 68 gasten werden gastronomisch in de watten gelegd.
Een paar maanden geleden werd spontaan het idee geboren om met de hele klas iets leuks te doen. Maar wat? Met de hele klas een heus restaurant opzetten en samen runnen leek het beste idee. Nou en tegen zo’n fantastisch idee zeggen de ouders natuurlijk geen nee!

Tja een restaurant, hoe gaat dat dan? Het restaurant moet een naam hebben, en natuurlijk ook een eigen logo. Dat logo hoort dan ook op de bedrijfskleding, en op de uitnodiging. Er werd een bedrijfsbezoek gebracht aan T&F reclame om de fijne kneepjes van het reclamevak te ontdekken. En natuurlijk ook een bezoek aan dorpsbakker Van der Most om te ontdekken hoe je broodjes in hartvorm kunt maken.
En waar laat je alle mensen dan zitten en wat moeten ze eten? En welke spullen hebben we daarvoor nodig en hoe gaan we dat organiseren? Maar hoe moeten we dat dan voorbereiden met al verse etenswaren, hoe moeten we dat bewaren? Hoe moet je veilig en hygiënisch werken? Wie zorgt er voor de voorraad? Moeten we dan ook de gasten ontvangen en serveren? En naar hun plek wijzen en vragen of alles naar wens is? En entertainment tussendoor? Wie bemant de bar, en de keuken? Moeten we ook oppas aanbieden voor kleine broertjes en zusjes? Wie gaat alles nadien opruimen? En afwassen????? Heeft de school geen vaatwasser ????

Kortom een hele serie wijze lessen en zorgvuldige planning ging vooraf aan dit mooie initiatief. Elke leerling kreeg een boodschappenlijstje mee en uiteraard heeft de COOP ook nog e.e.a bezorgd.
Diverse keukenkastjes werden thuis ontruimd om servies, linnengoed, bestek, pannen, schalen en snijplanken voor school te vergaren. Moestuinen (vaak van ops’s en oma’s) werden geplunderd. Liedjes werden ingestudeerd. Van oude lakens werden schortjes genaaid (mbv 2 handige moeders) en koksmutsen voor de chef koks. Met een speciale printer kon een andere moeder, samen met de kinderen, het logo op de schortjes en de zwarte shirtjes drukken. Ja, ja het begint serieus ergens op te lijken. Een fooienpot moest gezocht worden, want met veel fooi zit er misschien nog wel een personeelsuitje in.
Nou de fooienpot zat tjokvol na een bijzonder geslaagd 4 gangendiner.

Hierbij het menu zoals door de kinderen vermeld in de nieuwsbrief:
“Voorgerecht; zelfgemaakt brood met sinaasappel en cranberry. Met zelfgemaakte heksenkaas en eigen kruidenboter.
Tussengerecht; Verse tomatensoep met verschillende groentes. (dus niet uit zakjes/pakjes of blik)
Hoofdgerecht; Schoolmade Hamburgers met wortel-aardappelpuree en verse sla.
Nagerecht; Appelflap met ijs, fruit en zelfgemaakte chocola.

Voordat de gasten mochten gaan genieten van hun gerecht, gingen we eerst bij iedere gang een liedje zingen. We vonden het super leuk om te doen! Bedankt en trouwens, het restaurant is nu gesloten”
Dat 1 van de juffen iets meer dan gemiddelde horeca-ervaring heeft was wel erg prettig en handig (een bakplaat voor minstens 30 hamburgers en prachtige identieke saladeschaaltjes). De kinderen hebben daadwerkelijk alles zelf gewassen, geschild, gesneden, gekookt (au-bain-marie), gebakken, opgediend, geserveerd, aangevuld, geïnformeerd, verzorgd, afgeruimd en zelfs weer afgewassen. Toch goed om te weten voor het thuisfront 😉. Alle aspecten van het onderwijs kwamen met dit project aan de orde. Ze hebben enorm veel geleerd en genoten! En de ouders ook! Jammer dat het restaurant nu gesloten is, er had zeker een Michelin-ster in gezeten, want het was met recht een restaurant van je dromen!

11  12  57

Tekst: Moniek Diepman

Foto’s: eigen foto’s

Een reactie op ““Restaurant van je dromen’

Geef een reactie