Prijs internet in vier jaar tijd met 28 procent gestegen

De website Breedbandwinkel.nl heeft uitgerekend dat de prijs van een vast internetabonnement de afgelopen vier jaar met 28 procent gestegen is. Dit blijkt uit een onderzoek dat de internetvergelijker heeft uitgevoerd onder 60.000 Nederlandse huishoudens waarin de zij kosten van internet onder de loep nemen.

Grote internetproviders, zoals KPN en Ziggo, voeren jaarlijks rond juni forse prijsverhogingen door voor hun internetabonnementen. Hierdoor is de gemiddelde prijs van vast internet in vier jaar tijd gestegen van 25,77 euro in 2015 tot 33,07 euro in 2019. Met andere woorden: een gemiddelde prijsstijging van 7,30 euro per maand.

Alles-in-één-pakketten stijgen zes procent in prijs

Naast het de kosten van vast internet vergelijken, worden ook prijsontwikkelingen bij de alles-in-één-pakketten met internet, tv en vaste telefonie bekeken. Ook de maandelijkse kosten voor deze pakketten zijn toegenomen, maar niet zo hard als die van abonnementen voor vast internet. Ten opzichte van 2015 betaal je voor een alles-in-één-pakket nu gemiddeld zes procent meer.

Gemiddelde snelheid stijgt harder dan prijs

Gelukkig is er ook goed nieuws: de gemiddelde snelheden van vast internet zijn in verhouding harder gestegen dan de kosten. In 2015 was de gemiddelde snelheid van een glasvezelverbinding in Nederland nog 65,21 megabit per seconde (Mbps), maar in 2019 kun je met glasvezel al met een gemiddelde snelheid van 165 Mpbs internetten. Dit betekent dat je ondanks hogere maandelijkse kosten, je per megabit per seconde wel goedkoper uit bent.

Prijs per internetsnelheid gehalveerd

In het onderzoek werd ook de gemiddelde prijs uitgerekend die Nederlanders per Mbps internetsnelheid betalen. Waar je in 2015 nog 0,82 euro per Mbps betaalde, ligt die prijs ligt in 2019 op 0,44 euro per Mbps. Met andere woorden: de prijs is dan gestegen, maar voor dezelfde internetsnelheid is deze gehalveerd.

Internet duurder, maar prijs snelheid gedaald

De grootste prijsdaling per Mbps vind je bij glasvezelinternet. Door een flinke toename in de snelheid van internet via glasvezel, is de prijs per Mpbs fors gedaald. Waar Nederlanders in 2015 nog 0,71 euro per Mbps betaald voor glasvezelinternet, was dat in 2019 is dat nog maar 0,27 euro. Internet via de telefoonlijn, ofwel VDSL, is door zijn relatief lage snelheid nog steeds het duurst per Mbps. In 2015 betaalde je hiervoor 0,92 euro per Mpbs, terwijl de kosten in 2019 daalden naar 0,57 per Mbps. Voor kabelinternet daalde de prijs per Mbps van 0,66 euro in 2015 naar 0,46 euro in 2019.

Altijd betere abonnementen bekijken

Het loont in ieder geval om jaarlijks even tijd vrij te maken om de tarieven van verschillende internetaanbieders te vergelijken. Natuurlijk kun je erop letten welke aanbieder de laagste abonnementskosten heeft, maar er zijn ook andere zaken die meespelen. Wil je alleen internet, of ook tv en bellen erbij? Heb je een hele snelle verbinding nodig of red je het met iets minder megabits per seconde? Verbruik je veel data, omdat je films downloadt of lees je voornamelijk nieuwsberichten op je favoriete website? Een internetvergelijker helpt je met het maken van een goede keuze.

 

Geef een reactie