Polyhymnia organiseert herdenkingsdienst 4 mei

In navolging van de Herfstklanken, Con Amore en Voices was het dit jaar de beurt aan Polyhymnia, o.l.v. Wilbert Sleumer, om een herdenkingsbijeenkomst in de Brugkerk te organiseren.

Al bij de deur is er een serieuze dodenmars door 3 trommelaars. Eenmaal binnen is er een opening en een korte inleiding. Daarna wordt het ‘Lied om Leven’ ingezet. Prachtige orkest muziek die aanzwelt en je raakt tot het diepst van je ziel, want de titel is natuurlijk veelzeggend.

Dan betreedt de kwieke Dieks Horsman het altaar en deelt, zo uit de losse pols, zijn levendige herinneringen met de aanwezigen. Hij was 10 jaar toen de oorlog begon en heeft veel gezien en beleefd. Het gezin Horsman bood onderdak aan een onderduiker en toen de Feldwebel onverwacht op controle kwam, zag moeder de kans schoon om deze Feldwebel letterlijk en figuurlijk een (droge) worst voor te houden, waardoor de onderduiker onopgemerkt bleef.

Hierna speelt Polyhymnia ‘Band of Brothers’ wat gepaard gaat met filmische beelden; heel bijzonder. Alsof Polyhymnia altijd de trailer van deze serie begeleidt. Het gedicht ‘De Tijd’ wordt voorgedragen en omvat alles uit die tijd, wat voor een ander nooit te begrijpen valt.

De muziek van In a Monestary Garden laat de bloei en de vergankelijkheid van de kloostertuin voelen.

Daarna aan Wil Veenstra de schone taak om te vertellen over de bevrijding van Lemelerveld. Ook zij heeft vele herinneringen en ook een anekdote over de buurman van slagerij Muller, die als enige Lemelervelder, met een varken in bed is beland. De bevrijding ging niet zonder slag of stoot. In het dak van Smederij Ellenbroek waren door de Duitsers pannen verschoven, teneinde schietgaten te creëren. Maar uiteindelijk is het gelukt; 10 april 1945 een dag om nooit te vergeten!

Dan klinkt het bekende deuntje van ‘Old and Wise’ en vervolgens de muziek van bekende nummers met namen als ‘Eventide’ en ‘Lloyd” die als achtergrondmuziek klinkt bij het prachtige gedicht; ‘Vandaag en Morgen’ waarin duidelijk wordt, dat wij de mogelijkheid en de vrijheid hebben om te kiezen. Er is altijd een keuze. ‘Zij die nu herdacht worden, kozen niet voor zichzelf, maar voor een ander’.

De overschakeling naar De Dam volgt en hierna klinkt nog ‘Crimond’ en een slotwoord en aansluitend natuurlijk een oprecht welverdiend applaus van de aanwezigen.

kijk hier de herdenkingsdienst terug
tekst: MoDi    foto’s: Hans Heerink

Geef een reactie