Plantwerkzaamheden op De Luttenberg

Luttenberg-  Langs de Heuvelweg in Luttenberg wordt binnenkort gestart met het aanplanten van winterlindes. De beuken die voorheen op deze plek stonden, zijn weggehaald vanwege de aantasting door zwammen. Deze aantasting zorgt ervoor dat de bomen verzwakken en uiteindelijk sterven. Met het terugplaatsen van winterlindes versterken we de bodemkwaliteit en biodiversiteit, waardoor het bos beter bestand is tegen het veranderende klimaat.

Verzwakte beuken

Op advies van de gemeente Raalte zijn in 2017 zeven beuken weggehaald, die onderdeel uitmaakten van een rij bomen langs de Heuvelweg. Twee beuken bleken zwaar aangetast door zwammen en vormden een gevaar voor de veiligheid van weggebruikers en aangrenzende buren. Vijf andere beuken bleken bij nadere inspectie dermate ingerot dat ook deze uit veiligheidsoverweging werden geveld. Door het verwijderen van deze bodem is een ‘gat’ in de beplanting langs de Heuvelweg ontstaan. Dit gat wordt binnenkort opgevuld met jonge laanbomen.

Winterlindes

In plaats van beuken worden er winterlindes gepland, ook wel kleinbladige lindes genoemd. Dit type boom is goed bestand tegen droogte en daarmee kiezen we voor een klimaatbestendige boomsoort. De winterlinde werd vroeger al veel langs wegen aangeplant. Volgens het volksgeloof was het een heilige boom, die de boeren tegen het kwaad beschermde.

Een boost voor de biodiversiteit

Op de linde vind je veel insecten, met name bladluizen voeden zich met het zoete sap uit de bladeren van de linde. Vaak worden deze bladluizen door mieren ‘gemolken’, die de interessante gewoonte hebben om bladluizen van suikerwater te bestelen. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluizen en eten deze op. Maar ook bijen genieten van de zoete smaak van de lindebloesems. Het plaatsen van de winterlindes vormt dus een echte boost voor de biodiversiteit. Achter de lindebomen worden twee rijen met struiken geplant, waaronder de lijsterbes en vuilboom. Dit zijn bloeiende en besdragende soorten die een waardevolle aanvulling zijn op het voedselaanbod van vlinders, bijen en vogels.

Uitvoering

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Seko Boomverzorging uit Raalte. Tijdens de werkzaamheden kunnen weggebruikers eventueel hinder ondervinden. Landschap Overijssel hoopt op begrip voor deze situatie.

Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op  www.landschapoverijssel.nl.

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *