Overlast eikenprocessierups? Meld het bij de gemeente Dalfsen

De komende periode kunnen eikenprocessierupsen weer voor overlast zorgen. De brandharen die van de rupsen af vallen kunnen zorgen voor vervelende klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen startte de gemeente in april met bestrijding door het spuiten van eikenbomen op drukke plekken in de gemeente. Veel overlast wordt hierdoor voorkomen, maar op verschillende plekken verschijnen helaas toch nog rupsen. Inwoners kunnen ook dit jaar een melding doen van een nest dat overlast geeft, zodat de gemeente deze nesten kan laten verwijderen.

Ervaart u overlast van rupsen of nesten in gemeentelijke bomen? Geef dit dan door aan de gemeente via Fixi, op de volgende pagina: www.dalfsen.nl/fixi. De gemeente Dalfsen verwijdert nesten in de volgende situaties:

  • Binnen de bebouwde kom in goed bereikbare gemeentelijke bomen met nesten die overlast veroorzaken en lager dan 4 meter zitten.
  • Buiten de bebouwde kom in gemeentelijke bomen die overlast veroorzaken door brandharen en die lager dan 4 meter zitten op de volgende locaties: voor een inrit of tuin, op een route waar preventief bestreden is (spuitroute) of waar gemonitord wordt (de zuigroute).

Bekijk de spuit- en zuigroutes op www.dalfsenkaart.nl/eikenprocessierups. Heeft u last van nesten in uw eigen bomen? Neem dan zelf contact op met een bestrijder.

Laat professionals nesten verwijderen

Probeer nesten zelf niet te verwijderen. De kleine brandhaartjes kunnen zorgen voor jeuk en huiduitslag, of kunnen terechtkomen in de ogen of keel, wat dan ernstige klachten veroorzaakt. De rups laat ook extra brandharen vrij als ze zich bedreigd voelt. Pak dus zelf geen verfafbrander of stofzuiger, maar schakel een professional in. Bij harde wind is er een kans dat de haren uit de nesten waaien. Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan. Hang geen was onder of dichtbij eiken te drogen en fiets niet zonder lange mouwen of lange broek en (zonne)bril door een eikenlaan. De eerste brandharen zorgen rond juni ongeveer voor overlast.

Meer informatie

Meer informatie over eikenprocessierupsen vindt u op www.dalfsen.nl/rups.

Deel dit: