Opening sierbrugje is een feit!

Maanden is er naartoe gewerkt, maar vandaag was het zover:

De officiële opening en naamgeving van het sierbruggetje.

Wim Simons had speciaal voor de gelegenheid z’n boerenkloffie aangetrokken en zat rond koffietijd reeds op de bok van een rijtuigje.  Als waardig dorpsomroeper ging hij door de straten om de officiële opening en naamgeving aan te kondigen. Rond 13.15 werd daar massaal gehoor aan gegeven en stroomde een meute richting het bruggetje.

De Historische Werkgroep Lemelerveld laat zich, geheel in stijl, eveneens door het klassieke rijtuig naar de plaats van bestemming vervoeren. En dan kan het spektakel beginnen. Gespannen koppies bij De Historische Werkgroep, maar alles blijkt volledig volgens plan te verlopen.

Een serene ‘drijvende diva’ met een roomsoesjurk van witte paraplu’s ‘vaart’ stroomopwaarts richting de nieuwe brug. Op haar rug hangt een klomp. Prachtige opera muziek klinkt uit haar gouden keeltje en ze weet, zonder water te maken, de brug te bereiken. Ondertussen is het bruggetje vol gestroomd met prominenten, te weten; wethouder Jan Uitslag, de dorpsomroeper, de Historische Werkgroep, de 2 bruggenbouwers,  de naamgever, 11 schoolkinderen, koor Voices en natuurlijk de paparazzi.

Wim Simons dankt de drijvende diva, neemt de klomp aan, introduceert de opening en heet iedereen hartelijk welkom. Wethouder Uitslag, neemt namens de Gemeente Dalfsen het woord en spreekt lovende woorden over de historie van de lokale bruggen en de realisatie van de nieuwe brug. Bruggen en kanalen zijn al jaren onlosmakelijk met ons dorp  verbonden. Het DNA van Lemelerveld.

Dan is het tijd om met de klomp en een hengel in de weer te gaan. Lies te Kiefte knoopt de klomp vakkundig aan de hengel. De wethouder werpt als een ware brugwachter de hengel uit en hoopt dat het klompje gevuld wordt. En dat blijkt het geval.

Wim Spijkerman, ontwerper en constructeur van de brug, deponeert de originele tekening, zoals hij het gemaakt heeft, in de klomp. Ongeveer een jaar  heeft hij ‘getekend en getimmerd’ aan deze ophaalbrug. Een soort uit de hand gelopen hobby. Heel Lemelerveld is dankbaar en blij met zo’n genie en ook met z’n compagnon Henk Reimert. Dan wordt de lijn opnieuw uitgeworpen en wordt er een dame van Voices binnen gehengeld.

Moniek Diepman deponeert namens Voices een cheque in de klomp. Op 4 mei hield Voices een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst, waarbij aansluitend een deurcollecte plaats vond. De volledige opbrengst van deze collecte wilde Voices doneren aan een lokaal goed doel. En dat goede doel hebben ze in het sierbrugje gevonden.

Nog eenmaal werpt de brugwachter de hengel uit en vangt de heer Koerhuis de klomp. Hij stopt er een klein briefje in. Op het kleine briefje staat de naam van de brug. Hij verklapt nog niks, maar refereert aan religieuze gebouwen en de aangrenzende straat.

Jan Uitslag richt zich tot de schoolkinderen op de brug. Van alle drie basisscholen staan er enkele kids op de brug, op hun shirt een letter. Ze hebben een heerlijk lied ingestudeerd en samen met Voices brengen ze het ten gehore. De tekst wil ik u niet onthouden want het is een zeer toepasselijke samenvatting van heden en verleden en de functie van kanalen en bruggen in Lemelerveld:

Dit lied over een brug overbrugt ook de tijd,
Slaat een brug naar ons heden, raakt het verleden niet kwijt.
Een brug brengt je heen, een brug brengt je terug.
Hoe groot ook de afstand, een brug overbrugt
Ooit voeren hier schepen, door het Overijsselse hart.
Het kanaal als een ader, de handel als start.
Maar de tijd die tikte, tikte het kanaal uit de tijd.
We raakten de handel, maar de gedachte niet kwijt.
165 jaren, stroomt dit water al hier.
Gegraven door mensen, een gemaakte rivier.
Had jarenlang een functie, maar die spoelde weg.

De gedachte bleef slechts:

Je brengt het verleden nooit terug, maar haalt herinneringen op vanaf een ophaalbrug!!

Lof voor Xapp Theaterschool Dalfsen die dit lied zo nostalgisch en doeltreffend heeft gecomponeerd. En uiteraard ook lof voor de kinderen die stralend en uit volle borst hun zangkwaliteiten ten beste geven. Dan rennen de kinderen over de brug en zorgen dat ze op volgorde staan om de naam van de brug bekend te maken:

Kerkbrugje

De bruggenbouwers ‘knippen het lint door’  en de naambordjes aan weerzijden op de brug worden onthuld. De opening is een feit! De Historische Kring glundert van trots en dankt Wim Spijkerman en Henk Reimert door een attentie te overhandigen. Uiteraard worden ook de vele donateurs benoemd en bedankt. Vele gulle gevers, particulieren, verenigingen, stichtingen en bedrijfsleven, hebben een steentje bijgedragen in vele vormen; leveren van financiële middelen, materialen, bedrijfsruimte, mankracht, vervoer etc. ‘Waar een klein dorp groot in kan zijn’.  De subsidie van de gemeente in het kader van ‘Cultuurprofiel Erfgoed/ DNA van Dalfsen’ was doeltreffend en zeer welkom.

Alle aanwezigen worden hartelijk bedankt en geïnformeerd over het middagprogramma met gein op het plein. Want op het kroonplein staat een feesttent, een springkussen, Jos Heuven met z’n spelmaterialen, een teddy-straat-theater en ‘de visafslag met visserslatijn’. Treintje Bello rijdt rond. Er zijn dansdemonstraties van De Countrydancers en de Streetdancers van VZOD. De Bargzangers zorgen voor originele meezingers en een DJ zal het geheel afsluiten. Kortom, een waar dorpsfeest,  waarbij Kroonplein en Kerkbrug, en alles wat daartussen ligt, centraal straat.

Dan is het de beurt aan Polyhymnia om er muziek in te blazen. Een prachtige afsluiting van het officiële gedeelte. Met de majorettes voorop marcheert het korps richting tent, alwaar men terecht kan voor een natje en een droogje. Tijd om te proosten op een grandioze opening en een geslaagde dorpsdag! In Lemelerveld blijkt geen brug te ver!

tekst:  MoDi  foto’s Hans Heerink

Geef een reactie