Op bezoek bij de nieuwe dominee: Georg Naber

Advertenties

Sinds november vorig jaar is er een nieuwe dominee in de Brugkerk. Een goede reden voor de redactie om eens een afspraak te maken. We trekken de agenda’s en donderdag na de fitness ben ik welkom. Na het openen van het stalen hek loop je de tuin in met links de brugkerk en rechts, ook in de dezelfde stijl opgetrokken het woonhuis en de werkkamer van onze hoofdpersoon Georg Naber. De naam is een Duitse verbastering van het Twentse Noaber, dat buurman betekent.

We nemen plaats aan de keukentafel, en onder het bereiden van de koffie kijk ik eens wat rond. Mijn blik valt op de grote raamopeningen met glas tot op de grond, een enorme boekenkast en een schilderij met koeien en de tekst: “Een loei goed welkom”. (hier wil ik graag even een foto van)

De vele glaspartijen geven het huis een open karakter, maar consumeren nogal wat kuubs gas, het schilderij is een cadeau van de gemeenschap bij de indiensttreding en de boekenkast is het geheugen en inspiratiebron van Georg. En dat gaat van slappe humor naar het meest zware theologische werk. En alleen al over de inhoud hiervan kan onze hoofdpersoon wel de hele middag vertellen. Uren kan hij lezen en als je dan ook nog tussen de regels doorleest ben je wel even met zo’n dikke pil bezig.

Even een stukje chronologie: Op 25 december 1963 zag Georg Naber het levenslicht in de buurt van Emlichheim net over de grens bij Coevorden. Hij groeide op in een gezin, die een buurtsuper runde. Vanwege zijn allergie voor maalstof zat een overname van vader op zoon er al snel niet in. Hij groeide synodaal gereformeerd op , een kritische richting in de kerk. De streek was al behoorlijk Nederlands georiënteerd dus er werd geluisterd naar 3FM en de Top 40.

Na het gymnasium koos Georg mede dankzij een enthousiaste godsdienstleraar voor een studie theologie in Kampen. Dat was in het begin heftig. Naast Nederlands moest hij ook nog Grieks en Hebreeuws leren, dus dat was wel even aanpoten.

Na zijn studie begon onze jonge dominee in Neede (6 jaar), vervolgens 10 jaar in Sliedrecht en daarna Ruinen. Daar kwam hij in contact met een dame, met wie hij al een paar jaar samen is. De vacature in Lemelerveld vorig jaar triggerde hem en na wat achtergrondinformatie ingewonnen te hebben, heeft hij contact gezocht met het kerkbestuur van de Brugkerk.

Om alvast wat sfeer te proeven was hij aanwezig bij de tentviering van de gezamenlijke kerken en dat voelde al meteen goed. Begin november was de verbintenisdienst en sindsdien verzorgt de nieuwe dominee 3 van de 4 diensten per maand. Voor de gezamenlijke kerken verzorgde hij mede de adventsdienst. Het bijzondere van deze adventsdienst was, dat die een gezamenlijke dienst met de katholieke kerk was en ook in de katholieke kerk plaatsvond, en dat ik daar als protestants predikant die niemand nog kende, ook al gelijk helemaal welkom was. Dat vond ik heel bijzonder. De goede relatie tussen al de kerken onderling in Lemelerveld (zelfs ook met de vrijgemaakten, de Lichtbron) is heel bijzonder.

De preken maakt hij allemaal zelf en daar gaat best wel veel voorbereiding aan vooraf. Zijn inspiratie haalt hij uit de actuele zaken al of niet in de directe omgeving en natuurlijk uit de grote boekenkast. Uit de vele verhalen probeert hij altijd zijn eigen verhaal te destilleren.

Hij voelt zich als een vis in het water en is druk bezig met het leggen van de contacten binnen de dorpsgemeenschap. Het is een actief dorp en met veel verbazing heeft hij pas gekeken naar de prachtige (verlichte) optocht met de carnaval. En omdat hij ook van gezelligheid houdt verheugt hij zich nu al op de feestweek, want Georg houdt wel van een feestje. Lemelerveld zal hem ongetwijfeld ook bij deze gelegenheid tegenkomen. En volgens mij kun je er best gezellig een drankje mee nuttigen.

Na anderhalf uur over koetjes en kalfjes te hebben gekletst stap ik maar weer eens op mijn fietsje. Ik neem afscheid van iemand, die een aanwinst is voor de Lemelerveldse gemeenschap. Ik heb er alle vertrouwen in, dat deze man in ons dorp gaat slagen. Een prettige persoonlijkheid, die open staat voor een ander, getuige ook het interview met ons. Georg Naber, bedankt voor het prettige gesprek en veel succes in de Brugkerk en omstreken.

Dan komen we na ruim een week na dit interview terug om even een paar foto’s te maken en wat ziet zijn agenda er nu anders uit na de maatregelen tegen het Coronavirus. Grote gaten in de planning, geen zondagsdiensten meer, geen huisbezoekjes, wellicht geen paasvieringen en wie weet wat er nog meer uitvalt. Na een paar dagen opruimen wacht Georg al met smart op het moment dat het virus de gemeenschap uit is. Dan kan hij weer verder met het werk, waarvoor hij naar Lemelerveld gekomen is. En met hem hopen we ook dat dat tijdstip snel zal komen.

tekst: Willemvantrui  foto’s: Hans Heerink

 

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *