Onthulling monument Joodse dwangarbeiders uit werkkamp De Vecht

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 is werkkamp De Vecht leeggehaald door de Grüne Polizei. Dit werkkamp lag tussen de spoorlijn en de Rechterensedijk. Zo’n 180 á 190 mannelijke bewoners zijn in Dalfsen op de trein gezet naar Westerbork. Van daar uit zijn ze getransporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen. Vooral naar Auschwitz en Sobibor. Heel weinig van hen hebben het overleefd.

De Historische Kring Dalfsen heeft het initiatief genomen om een monument te realiseren als blijvende en tastbare herinnering aan wat met hen is gebeurd.
Onthulling monument
Op 5 oktober 2023 wordt het monument ter nagedachtenis aan de Joodse dwangarbeiders uit werkkamp De Vecht onthuld. Het monument is een ontwerp van kunstenares Koosje Zomer en wordt nabij het station in Dalfsen geplaatst. De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van nabestaanden van de slachtoffers, van het college van B&W van Dalfsen, van de Joodse gemeenschap uit Zwolle en van gasten van de Historische Kring Dalfsen. De onthulling is alleen toegankelijk voor genodigden om een te grote toeloop te voorkomen. Het monument is gerealiseerd met behulp van een aantal bedrijven en een stichting uit de gemeente Dalfsen.
Presentatie Lion Tokkie
Daarnaast houdt Lion Tokkie op 5 oktober om 20.00 uur een presentatie onder de titel “Van Joodse werkkampen tot Auschwitz”. Deze gaat over Joodse werkkampen in Nederland en specifiek over het werkkamp De Vecht. Lion Tokkie is holocaustonderzoeker en dé kenner van Joodse werkkampen in Nederland. De presentatie vindt plaats in Theater De Stoomfabriek. Kaarten voor deze presentatie kunt u uitsluitend reserveren via de website van Theater De Stoomfabriek. De toegang is gratis.
Meer informatie
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Dan kunt u contact opnemen met de Historische Kring Dalfsen. Dit kan via het e-mailadres secretariaat-hkd@historischekringdalfsen.nl of telefonisch met de voorzitter van de Historische Kring Dalfsen via telefoonnummer 06-11275923.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *