Oldo deel 1 – Een spoorlijn naar de Lemelerberg

Je leest het goed: een spoorlijn naar de Lemelerberg. Nee, die is er niet, en hij komt er ook niet, maar hij was er wel, lang geleden. Het was een zogenaamd smalspoor, in 1909 aangelegd en gebruikt voor het vervoer van zand en grind naar Statum aan het Overijssels Kanaal, waar het vervolgens per boot vervoerd werd naar Lemelerveld. Het zand en grind werd gebruikt voor de aan te leggen OLDO-spoorlijn van Deventer naar Ommen. Oldo is de afkorting van: Overijsselse Lokaalspoormaatschappij Deventer Ommen.

Plattegrond smalspoorlijn Lemelerberg in 1909             Vergelijk de laatste versie historische kaart

 

deze animatie maakt het nog duidelijker

 

Foto van smalspoor met treintje

Zoals de meesten van ons weten, heeft de grote spoorlijn van Deventer naar Ommen 25 jaar bestaan, van 1910 tot 1935.

Kijk op deze site voor veel informatie over smalspoor.
Ook op de site van Oud Ommen is interessante informatie te vinden.

 

Nadere spoorberichten volgen
De spoorlijn en het station in Lemelerveld zijn al eerder in het nieuws geweest in de Stentor, de Lemelervelder en op Sukerbiet.nl. Omdat die nieuwsberichten door veel mensen zijn gelezen, willen we af en toe wat dieper ingaan op enkele interessante onderwerpen. Dit bericht is dan ook het eerste bericht in een serie over de OLDO-spoorlijn. Uitgangspunt is dat, als er ruimte is in de Lemelervelder, zo’n bericht geplaatst wordt en gelijktijdig gepubliceerd wordt op Sukerbiet.nl. Op Sukerbiet.nl is er vaak extra informatie en/of zijn er meer foto’s opgenomen. Onderwerpen als het grondplan, het station zelf, het stationskoffiehuis, “onderweg” en de verkoop/onteigening komen aan bod. Hiervoor zijn we 2 dagen in het zogenaamde OLDO-archief van de Stadsbibliotheek in Deventer gedoken. We houden ons aanbevolen voor vragen, foto’s, aanvullingen, herinneringen of bijdragen aan dit spoor in Lemelerveld. Ook als je nog een voorwerp van het spoor of het station hebt of weet te vinden, laat het ons weten!

Hans Heerink: tel. 06 – 25 32 12 68 of hansheerink@outlook.com
Henk Heerink: tel. 06 – 51 31 64 80 of henk.heerink@gmail.com

 

Tekst: Henk Heerink
Fotobewerking/montage: Hans Heerink

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

4 reacties op “Oldo deel 1 – Een spoorlijn naar de Lemelerberg”

 1. Wietze van der Ploeg

  Kleine correctie op dit interessante artikel.

  De afkorting Oldo staat voor Overijsselse Lokaalspoormaatschappij Deventer Ommen

  1. Hallo Wietze,

   Bedankt voor jouw reactie. Ik heb de tekst aangepast.
   We houden ons ook aanbevolen voor alle informatie over de Oldo spoorlijn, die je al hebt opgediept!

   Hans Heerink

 2. J.W. Brinkhuis

  Vanuit de diepe kuil ( zandafgraving zonnebloemweg 11 ) was een spoorlijntje. Over dit lijntje reden lorriewagens met zand uit de diepe kuil naar de boten in het Overijssels kanaal nabij Prees Brugge. Wij woonden op zonnebloemweg 1 en noemden dit het spoordiekie. Ik denk dat de puin die onder de spoorbiels lag er nog wel licht, maar onder het gras verdwenen is. in welk tijd dit was weet ik niet, want ik heb het mij laten vertellen door mijn ouders. Groetjes Jan Willem Brinkhuis

  1. Hallo Jan Willem,

   Bedankt voor je reactie op ons artikel. Het komt helemaal overeen met ons verhaal. Wat zou het mooi zijn als daar nog wat foto’s van zouden zijn! Je weet niet toevallig wie in het bezit is van foto’s uit die tijd van de afgraving?

   Groet, Hans Heerink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten