NL doet in Lemelerveld

Het Oranje Fonds organiseerde op 15 en 16 maart 2024, samen met duizenden sociaal-maatschappelijke organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen! Ook in en om Lemelerveld waren er verschillende vrijwilligers druk bezig om te verven, verduurzamen, tuinen opknappen, onderhoud plegen, en nog veel meer klussen. De organisaties waren maar wat blij met alle hulp die geboden werd. Hans Heerink is op pad geweest om hier en daar foto’s te maken. Er waren zoveel projecten in en om Lemelerveld dat hij niet overal is geweest, maar de foto’s geven een mooie impressie van deze dag.

Op vrijdag hebben de Vrienden van Stichting de Enk (foto 1) in samenwerking met NL Doet, deelnemers en personeel van de Enk de handen weer flink uit de mouwen gestoken. Dit jaar zijn er, aan de achterkant van het pand, water opvangtanks geplaatst zodat het regenwater opgevangen kan worden en gebruikt kan worden om de planten en fruitbomen te bewateren. Goed en duurzaam bezig dus! De vrijwilligers werden intussen verwend met zelfgebakken appeltaart en heerlijke soep. Allen hartelijk bedankt!”

Kledingbieb en atelier Onze Tante Leen (foto 2) was jarig en dat is afgelopen vrijdag goed gevierd met hulp van NL Doet! Normaliter wordt er op die dag geklust, maar de vrijwilligers van onze Tante Leen zijn zo enthousiast dat ze daar niet op konden wachten. Dus in de aanloop naar vrijdag was er al flink geklust aan de zolder en waren de kledingrekken gevuld met vrolijke voorjaarskleding. Aan het begin van de middag stond de vrijwilligers als dank daarvoor een lekkere high tea te wachten. Daarna kon door iedereen ook van het lekkers, de modeshows en de acties genoten worden. Veel kleding is vrijdag van eigenaar gewisseld! Een flink aantal nieuwe leden en een nieuwe vrijwilliger! Het was gewoon een top NL doet-dag!

Een groep van 25 enthousiaste vrijwilligers schoof zaterdag bij Thuis Lemelerveld (foto 3) aan voor de koffie en zelfgemaakte cake, om daarna de handen uit de mouwen te steken. De weergoden waren ons goed gezind zodat ook buiten er veel werk verzet kon worden. Schuren werden opgeruimd, onze loopeenden kregen een afgebakend stukje land, bomen werden geplant en de Hooiberg kreeg een likje verf. De bewoners van Thuis hielpen hier en daar ook mee, anderen genoten op afstand. Natuurlijk werd ook de inwendige mens deze dag niet vergeten. Wij vonden het een heel bijzondere dag want dankzij de hulp van deze groep vrijwilligers kunnen onze bewoners weer volop genieten van hun erf, en daarmee zijn wij super blij!! NLDoet 2024 bij Thuis Lemelerveld was een feestje!!

Op zaterdag nam Scouting de Verbinding (foto 4) actief deel aan NL Doet. Een geweldige groep van zo’n 35 vrijwilligers kwam bij elkaar om te helpen met diverse klussen, variërend van hout kloven, opruimen en schilderen tot het vervangen van het aanrechtblad, deur- en raamkozijnen, en zelfs het installeren van nieuwe convectoren, schutting en klimwand. Dankzij de gulle steun van de sponsoren – Cooperatief Fonds Rabobank, Rabo ClubSupport, Duurzaam-Leefbaar Lemelerveld, Oranje Fonds en Volker Stevin Nederland – konden ze hun gebouw verduurzamen. Een hartelijk dank aan alle vrijwilligers en sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt!

Zaterdag is er tijdens NLdoet ook weer heel wat werk verzet bij Natuurlijk Heidepark (foto 5) om alles weer netjes klaar te krijgen voor het nieuwe seizoen. Er is gewerkt aan de kabouterhuisjes, speeltoestellen, zand, kabouters, planten, drijflijnen en nog veel meer. Iedereen bedankt voor de hulp.

De paardensportvereniging (foto 6) was zaterdag bezig met het verbeteren van hun clubterrein, het aanpassen van hun club gebouw, snoei werkzaamheden, reinigen van de bestrating en het egaliseren van het terrein dat wordt gebruikt voor concoursen.

Foto’s: Hans Heerink

Deel dit: