Nieuwe Rondom Dalfsen geheel gewijd aan de oorlog

OP 8 april nam burgemeester Erica van Lente, op gepaste afstand, het eerste exemplaar van de nieuwe Rondom Dalfsen in ontvangst.
De nieuwe Rondom Dalfsen is extra dik en in zijn geheel gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in Dalfsen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen. Daar is heel veel gebeurd. Gepoogd is een limitatieve lijst te maken van dodelijke slachtoffers, die een directe relatie met dit gebied hebben. Dat zijn er bijna honderd. Maar dat is dan nog zonder de Joden die vanuit het Rijkswerkkamp De Vecht via Westerbork in concentratiekampen zijn beland. Niemand van hen, en dat waren er veel meer dan honderd, heeft het overleefd. Zelfs niet diegene die een heel bijzondere band met ds Kroes had. De Joden die in 1940 in Dalfsen woonden zijn voor al dit geweld gespaard gebleven. Zij vonden een veilig schuiladres. Zoals bij Gait Bloemers
Zwaar getroffen door de oorlog waren ook de boerengezinnen, die door gevechten of bommen hun boerderij in vlammen op zagen gaan. Veel boerderijen zijn herbouwd. Ook in deze RD een artikel over agent Toorn uit Dalfsen, die zwaar in verzetswerk terecht kwam, maar na de oorlog toch onder de loep werd genomen. Door honger gedreven kwamen massaal mensen uit het westen naar het oosten. Het meisje Maria (of Riet) Langhorst deed dat zelfs drie keer. De laatste keer met haar moeder op een handkar.
In mei zou een Duitse Messerschmitt opgegraven worden in Millingen bij Hoonhorst. Dat is uitgesteld. In deze RD alle achtergronden van het neerstorten (en van de piloot?).
Al deze onderwerpen komen uitvoerig aan bod in deze speciale RD, die ook een plattegrond bevat. Alle artikelen zijn voorzien van foto’s.
De leden van de Historische Kring Dalfsen hebben dit nummer al in de bus, losse nummers zijn verkrijgbaar bij Blitsspul in Lemelerveld.

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *