Na 38 jaar TTA stopt Ton Alferink

Naar aanleiding van de berichten over het stoppen van zijn bedrijf TTA maar eens contact gezocht met de hoofdpersoon Ton Alferink. Afspraak gemaakt niet op de zaak maar bij mij thuis…

Als hij de auto parkeert aan het einde van onze “oprijlaan” duurt het even voor hij uitstapt. Het gaat allemaal niet zo snel meer met Ton. De knieën en enkels willen niet meer zo goed vanwege het bezoek van Mr. Parkinson. Maar geestelijk ontgaat hem niets.

Op zijn weg naar onze keukentafel heeft hij meer van de tuin gezien dan ik in al die drie jaar, dat we er wonen; de Japanse kers zou met dit weer de eerste 4 weken wel blijven bloeien, de kronkelwilg moest gesnoeid worden en de pas-geplante skimmia’s stonden er mooi bij.

Aan tafel zit een man met een schat aan kennis van de natuur en een man, die jarenlang met hart en ziel in de natuur gewerkt heeft. Ton Alferink, inmiddels 66 jaar, stopt na 38 jaar met tuincentrum TTA in de Sikkenstege.

Sinds 1973 zit hij in het hoveniersvak. Via zaken in Nijverdal, Heino en Hellendoorn neemt hij in 1981 de kwekerij van Derk Dikken (sinds 1938) over, getuige het verhaal in Lemelervelder 1e jaargang nummer 22. (zie foto die Hans Heerink toen al voor De Lemlervelder maakte)

foto: Hans Heerink

Daar staat hij, toen nog met een pikzwarte kop haar, op de foto met Derk. Zijn gepubliceerde artikelen heeft hij keurig in een map bij zich en we grasduinen daar een beetje doorheen. Heel veel verhalen en lezingen komen enthousiast voorbij met steeds het centrale thema: de bloemetjes en plantjes en zijn motto:”de tuin, het permanente vakantieoord”.

Een van zijn eerste klussen was de tuin van de ouders van Jan Wagenmans aan het kanaal. Hij was ook een van de pioniers van de tuinexpo in Luttenberg en is nog steeds trots op het ontwerp van de tuin van Nienke Atsma in Luttenberg. Naast het hoveniersbedrijf opende hij ook een kwekerij, waar hij de planten en bloemen kon tonen, die in zijn ontwerpen gebruikt werden. Het bedrijf groeide in de gouden tijd tussen 2000 en 2007 uit tot 15 man.

De bekende busjes met de grote letters TTA waren in alle windstreken te vinden; van Amsterdam tot boven in Groningen. En Ton kwam af en toe handen en voeten tekort om overal zijn ontwerpen te maken, eerst met het schetsblok en sinds 1986 steeds meer met behulp van de computer.

In de crisisjaren 2007 tot 2016 moest zijn bedrijf ook inkrimpen en de laatste jaren heeft hij een krapte in het personeel. Samen met zijn fysieke gesteldheid heeft het hem doen besluiten om er een punt achter te gaan zetten. Zijn 3 kinderen zitten alle in de zorg en dus moest hij op zoek naar externe opvolging.

foto: Hans Heerink

Die heeft hij gevonden in de persoon van Peter Meckelenveld uit Hardenberg. Hij heeft alleen het hoveniersbedrijf overgenomen sinds maart 2018 en probeert vanaf 1 juli elders in het dorp een locatie te vinden. Dan gaat het terrein plaats maken voor de bouw van 7 woningen, als alles volgens plan verloopt.

Op 1 mei sluit Ton de winkel. Tot die tijd krijgt iedereen de gelegenheid om voor interessante prijzen de laatste spullen te kopen(zie hiervoor de verschillende aanbiedingen in de plaatselijke media en facebook). Zo is er op 13 april een gereedschapverkoopdag en een week later gaat het hele inventaris van het tuincentrum in de aanbieding. Ja en dan nadert het einde.

Het personeel gaat over naar de nieuwe eigenaar en Ton gaat in Hellendoorn genieten van zijn verdiende rust, al is dat betrekkelijk, want op kleinere schaal zet hij zijn hobby van het kweken van het knopig helmkruid voort. Dat werkt weerstandverhogend en is een alternatief middel tegen sommige kankersoorten. Zijn vrouw blijft nog wel even doorwerken, maar er is voldoende tijd om samen te genieten van de kleinzoon, al moeten opa en oma daarvoor een flinke reis maken (beide dochters wonen in Rotterdam). De kleindochter van de zoon woont gelukkig maar een paar kilometer verderop in Nijverdal.

Na afloop van het gesprek krabbelt hij weer overeind en we lopen samen nog even door onze tuin, die we net vol gepoot hebben met allerlei plantjes van familie en kennissen. Voor ons is het een verrassing, wat er allemaal uit de grond komt maar Ton weet bij het eerste knopje, dat uit de grond komt al wat het is. Jammer dat er weer een stuk kennis “verloren” gaat voor ons dorp, al heeft hij dat volgens eigen zeggen wel overgedragen op zijn personeel. Hij gaat met hen nog 1 keer op de foto en daarmee is TTA geschiedenis.

Ton ik heb genoten van de mooie verhalen en jouw liefde voor het plantenrijk. Ik wens jou en met mij alle klanten heel veel gezonde jaren. Jij stopt ermee maar je creaties groeien gewoon verder en ook daar hopen we nog lang van te kunnen genieten. Het ga je goed.

tekst: Willem van Trui  foto’s: Hans Heerink

Geef een reactie