Multitalent Lisse Knaapen speelt solovoorstelling over jeugd Karin Bloemen

Zangeres Karin staat op het punt om het toneel op te gaan als ze in een roddelblad een foto van ‘Ome Ben’ ziet staan. Door die confrontatie loopt het concert anders dan gepland. In ‘In het licht’ blikken we terug op de jeugd van Karin Bloemen. Een jeugd getekend door angst, mishandeling en misbruik. Hiermee brengt Solo Stories opnieuw een persoonlijk, waargebeurd verhaal naar de theaters. Een verhaal dat iedereen kan overkomen.

Dat seksueel grensoverschrijdend gedrag dit voorjaar zo’n veelbesproken onderwerp zou worden, had regisseur Benno niet verwacht. “Maar ik vind het heel goed dat we in een tijd zijn aangekomen waarin slachtoffers zich steeds meer uitspreken. Met de voorstelling laten we zien wat het voor een slachtoffer betekent om seksueel misbruikt te worden. Hoe moeilijk het is om erover te praten, en hoe geraffineerd een dader te werk gaat. Bovendien benoemen we de rol van de omstander: we kijken als maatschappij zo vaak weg en zijn ons er in het dagelijks leven te weinig van bewust dat ontzettend veel meisjes en jongens te maken hebben met seksueel misbruik.”
Lisse vertelt dat ze seksueel misbruik tot nu toe het spannendste thema vindt waar ze een voorstelling over gemaakt heeft.

“Ik hoop dat het publiek na het zien van deze voorstelling ook naar zijn of haar positie als omstander wil kijken,” zegt Lisse. “Wie ben ik als derde persoon? Heb ik wel eens weggekeken of aan victim blaming gedaan? Het is nooit te laat om sorry te zeggen. Zeker als je beseft dat sommige opmerkingen net zo traumatisch kunnen zijn als de gebeurtenis zelf.” Daarnaast gaat ‘In het licht’ volgens Lisse uiteindelijk ook over veerkracht. Ze heeft bewondering voor de wijze waarop Karin omgaat met wat haar overkomen is. Er ligt nog een heel groot taboe op het onderwerp. Veel mensen durven niet te vertellen wat hen overkomen is. Hopelijk geeft deze voorstelling hen een steuntje in de rug om het toch tegen iemand te zeggen. Want door te zwijgen, bescherm je alleen de dader.”

‘In het licht’ staat op zondagmiddag  29 mei, 15.00 uur, in amfitheater Het Lommerrijk in Luttenberg. Kaarten zijn verkrijgbaar via
www.amfitheaterhetlommerrijk.nl  De CD met muziek uit de voorstelling is na afloop te koop in het theater of via solostories.nl. Heel speciaal: voorafgaand  komt de dramaturg een inleiding geven over het bijzondere maakproces van deze aangrijpende voorstelling. Dat gebeurt om 14.00 uur in het naastgelegen gemeenschapscentrum Elckerlyc.

foto: annemieke van der togt


Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten