Misleidende melding leverde 8e plek op tijdens brandweerwedstrijden

Ons plaatselijke brandweerkorps heeft afgelopen zaterdag meegedaan aan de brandweerwedstrijden in Nijverdal. Ze hebben een 8e plek behaald van de 10 deelnemende korpsen.

Bij deze wedstrijden gaat het erom dat je binnen een bepaalde tijd de opdrachten uitvoert en de eventuele slachtoffers op een veilige en verantwoorde manier redt.
Dit alles wordt gecontroleerd door een baanjury. De opdracht die lijkt vaak op een melding zoals de brandweer hem in het dagelijkse leven ook tegen kan komen.
Dit keer betrof het een melding voor een brandgerucht.

Op een bedrijventerrein in Nijverdal had een medewerker van een tegenoverliggend bedrijf de brandweer gebeld voor een vermoedelijke brand. Er kwam rook uit een dakraam van het bedrijf aan de andere kant van de straat. Eenmaal aangekomen hebben 4 deelnemers van de wedstrijdploeg, die bestaat uit 6 brandweerlieden een verkenning gedaan rondom het pand. Buiten de rook uit het dakraam was er verder niets van enige brand te herkennen. Wel stond er een auto met de kofferklep open aan de zijkant van het pand. In de kofferbak stonden jerrycans met gevaarlijke stoffen.

Na de buitenverkenning werd het pand van binnen verkend en werd er een slachtoffer gevonden. Deze man was bedwelmt geraakt door giftige dampen die vrij kwamen bij een productieproces van XTC op de zolder van het pand. Deze persoon diende gered te worden maar met extra beschermende kleding over de officiële uitrukkleding. Op het moment dat men er achter kwam dat er met chemicaliën een productieproces aanwezig was diende men de inzet te veranderen van een brandinzet naar een chemicaliëninzet. Om zo m.b.v. adviezen van de adviseur gevaarlijke stoffen het incident veilig te stellen en het slachtoffer te redden.

Door verschillende oorzaken is dat omschakelen helaas te laat gebeurd en zodoende kwam het korps ditmaal niet hoger uit als een 8e plaats in de einduitslag. Voorgaande jaren waren succesvoller voor de ploeg van Lemelerveld. Ze kunnen nu terug kijken op een hele leerzame dag en gaan volgend jaar weer voor de eerste plek!

Foto’s: Martin Zwakenberg

 

Deel dit:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *