Middel erger dan de kwaal?

Kijkend naar de cijfers van het RIVM kun je niet anders dan concluderen dat het Corona nog maar heel minimaal aanwezig is in Nederland. Zeker helemaal minimaal aanwezig in de noordelijke provincies van Nederland.

Op basis van onderstaande kaart zien we dat er in de afgelopen twee weken minder dan 5 ziekenhuisopname’s in Deventer is geweest die Corona gerelateerd is.

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel#kaart

Zoek je deze site op dan blijkt dat er 1 ziekenhuisopname in Deventer is geweest op 8 juni 2020. Verder in deze gehele periode geen enkele ziekenhuisopname in heel Noord Nederland. Kunnen we dan niet concluderen dat de kans dat je nu nog besmet wordt door iemand met Corona en dit ernstige gevolgen voor je heeft wel heel erg klein is??

Dat de kans op besmetting veel kleiner is dan veel mensen waarschijnlijk nu nog denken. Dit is ook onderzocht door Peil.nl

Zie het schema hieronder.

En bovenstaande cijfers zijn cijfers gebaseerd op de kans dat je komt te overlijden als je al besmet bent met het virus. Het zegt niets over de kans dat je daadwerkelijk besmet wordt. Deze is volgens het RIVM gebaseerd op een schatting van enkele dagen geleden maximaal  1 op 10.000. Want de schattingen zijn dat zo’n 1700 mensen op dit moment besmet zijn met het Corona virus.We hebben in nederland ruim 17 miljoen inwoners. Dus een kans van 0,1% dat je iemand tegenkomt die besmet is met het Corona virus.

Kijkend naar de grafiek zie je dat in de leeftijdscategorie van 18 tot 34 de sterftekans 0,004%. Dat is een kans van 4 op de 100.000 dat je wanneer je besmet bent geraakt je aan het Covid 19 virus komt te overlijden. Maar ook in de leeftijd van 65 tot 80 is de kans relatief gezien klein, 1,1%.

Helaas worden we in de media telkens weer opnieuw gewaarschuwd, maar kijkend naar de laatste cijfers is hier toch geen helemaal geen reden toe? Wanneer je kijkt naar de cijfers hoeveel mensen zich nu nog laten testen is dit ook erg minimaal. De meeste mensen laten zich alleen testen als zij ook daadwerkelijk symptomen van het Corona virus hebben. Bijvoorbeeld op 17 juni lieten zich 6881 mensen testen. (gegevens van de nederlandse laboratoria). Van deze geteste personen was maar 1% positief! Dus voor heel Nederland maar 68 personen. En dan is hierbij de kans dat de test een verkeerde uitslag geeft de zogenaamde false positives nog niet meegenomen. De test geeft dan per abuis een positieve uitslag, omdat de testen niet 100% betrouwbaar zijn.

Wanneer ik zo deze cijfers bekijk, kan ik niet anders concluderen dan dat de kans dat ik nu nog Corona oploop met een ernstig verloop zeer, zeer minimaal is. En dan vraag ik me oprecht af? Is het middel, alle maatregelen niet veel erger dan de kwaal?? Hoeveel economisch, maar ook sociaal en psychisch leed moet er nog geleden worden, voordat de politici ook tot deze inzichten komen?

Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen toch nog eng voelt om alle maatregelen los te laten. Maar laten we de 1,5 meter afstand a.u.b. los laten. Grote kans dat hierdoor helemaal geen opleving komt. Eigenlijk bewijzen velen dat nu al, aangezien velen zich thuis en op bezoek bij vrienden zich hier niet meer aan houden. Ook op straat en in winkels wordt dit steeds minder gedaan. En toch zijn de aantallen ziekenhuisopname’s en overledenen nog erg laag.

Handhaving van de overige Corona maatregelen is  prima te doen en heeft geen impact op sociaal of economisch niveau. Maar de 1,5 meter verzorgt veel te veel leed. Ook kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning komt nu tot deze conclusie. Zij geeft aan dat de middelbare scholen gerust weer open kunnen. 1 meter afstand houden is voldoende.

Ook Maurice de Hond komt tot deze conclusies, doordat hij verschillende wetenschappelijke studies heeft vergeleken.

“Besef dat onderzoek uitwijst dat 80% van alle COVID-19 besmettingen via aerosols tijdens superspreading events plaatsvinden. En dat buiten Den Haag inmiddels erkend wordt dat die vorm van besmetting veel meer plaatsvindt dan via contact binnen 1,5 meter. Vraag het bijvoorbeeld de belangrijkste adviseur van Angela Merkel, topviroloog Christian Drosten. In dat land wordt momenteel overwogen om de 1,5 meter-regel per 1 juli af te schaffen. Hooguit 20% van alle besmettingen verloopt volgens de laatste inzichten niet via aerosols, en ik ben ervan overtuigd dat dit percentage dichter bij 0% ligt dan bij 20%. Want ook thuis spelen aerosols een duidelijke rol”.

Dus nogmaals, zijn de huidige Corona maatregelen niet erger dan de kwaal?

Ingezonden bericht van Ilse Schoorlemmer

Bron: Rivm en Peil.nl

 

Deel dit:

1 reactie op “Middel erger dan de kwaal?”

  1. Ik vraag me hetzelfde af… We weten zeker dat de ‘middelen’ ernstige bij-effecten hebben, terwijl we ook wel kunnen constateren dat de ‘kwaal’ niet (meer) zo erg is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten